Pudding chia z bananem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pudding chia z bananem. Wystarczy kilka składników aby cieszyć się pysznym deserem z bananem i nasionami chia. To zdrowy deser naładowany białkiem i składnikami odżywczymi. Czasami gdy jesteśmy zmęczeni obowiązkami dnia codziennego (w szczególności gdy mamy dzieci) z łatwością sięgamy po przekąski. Dlatego warto sięgać po zdrowe desery. Sycący pudding chia z bananem zrobimy w kilka minut i warto chwilę poczekać by rozkoszować się odrobiną zdrowego deseru. Kiedy nasz pudding chia osiada w lodówce, nabiera budyniowej konsystencji i niesamowitego smaku. Ten deser sprawi, że poczujemy się usatysfakcjonowani i pełni energii.
Chia inaczej szałwia hiszpańska. Należy do najzdrowszej żywności na świecie. Nasiona są pełne przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, a te z kolei są odpowiedzialne za uszkodzenia komórek i przyczyniają się do chorób nowotworowych, szybszego starzenia się organizmu oraz do mutacji komórek. Nasiona chia są bogate w wysokiej jakości białka. Spożywanie nasion poprawia naszą pamięć i walczy z depresją. Wspomagają układ nerwowy i uspokajają. Witaminy jakie znajdziemy w nasionach chia: A, C, E, niacyna, tiamina, ryboflawina. Składniki mineralne występujące w nasionach to: żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, sód, cynk. Znajdziemy w nich również kwasy tłuszczowe takie jak: nasycone,jednonienasycone, wielonienasycone oraz tłuszcze trans. Chia jest również bogate w błonnik i białko.
Banan jest bardzo lubianym i zdrowym owocem, w jego składzie możemy znaleźć wiele składników mineralnych i witamin. Dzięki dużej zawartości potasu ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Magnez jest ważny dla działania układu nerwowego, wspomaga koncentrację Pomagają w chorobie wrzodowej. Zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Wspomaga pracę wątroby. Witaminy jakie zawiera banan to: A, C ,E, K, kwas foliowy, niacyna, ryboflawina, tiamina. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, magnez, potas, sód, cynk,żelazo. Banan zawiera również sporo błonnika. Banany zalecane są dla osób, które intensywnie ćwiczą lub mają duży wysiłek umysłowy.
Cynamon głównie kojarzy nam się ze świętami i szarlotką. Cynamon jest przyprawą, która posiada wiele właściwości leczniczych. Dodaje nam energii i witalności, pobudza trawienie, dostarcza nam błonnika. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Cynamon pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. W cynamonie występuje składnik nazywany aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Przyprawa ta również może opóźnić pojawienie się choroby Alzheimera lub całkowicie jej zapobiec. Olejek cynamonowy możemy stosować pomocniczo w okresie przeziębienia, zakażenia górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości antybakteryjne, dlatego jest skuteczny w walce z trądzikiem. Stosując cynamon możemy pozbyć się cellulitu. Witaminy jakie znajdziemy w cynamonie: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy to: sód, cynk, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
-1 szklanka mleka migdałowego
– ¼ szklanki nasion chia
– 1 łyżka syropu z agawy
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 banan, puree
– 1 banana na wierzch
– płatki migdałowe do posypania
Nasiona chia wsypujemy do miski, dodajemy cynamon, syrop z agawy, puree z banana i mleko migdałowe. Dokładnie mieszamy zawartość miski i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Pudding chia przekładamy do szklaneczek i dekorujemy plasterkami banana. Posypujemy płatkami migdałowymi.
Podajemy.
Pudding chia to idealne zdrowe śniadanie, smaczna przekąska lub zdrowy deser, którym możemy się zajadać przez cały tydzień. Kremowy deser, pełen satysfakcji z dużą ilością białka, błonnika i kwasów omega-3. Deser, który jest wegański i bez glutenu. Jeśli jeszcze są tu osoby, które nie próbowały puddingu chia, to teraz jest czas!