Pudding chia z cynamonem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pudding chia z cynamonem. Czy próbowałaś już nasion chia? Mają subtelny orzechowy smak, są pyszne i naprawdę wszechstronne w przygotowaniu. Nasiona chia świetnie sprawdzają się w koktajlach, w wypiekach i z płatkami owsianymi. A ostatnio moim ulubionym deserem jest pudding chia. Ciesz się smakiem cynamonowego puddingu z chia. Jeśli jeszcze nie próbowałaś nasion chia, jest to pyszny i niesamowicie łatwy deser do przygotowania.
Chia inaczej szałwia hiszpańska. Należy do najzdrowszej żywności na świecie. Nasiona są pełne przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, a te z kolei są odpowiedzialne za uszkodzenia komórek i przyczyniają się do chorób nowotworowych, szybszego starzenia się organizmu oraz do mutacji komórek. Nasiona chia są bogate w wysokiej jakości białka. Spożywanie nasion poprawia naszą pamięć i walczy z depresją. Wspomagają układ nerwowy i uspokajają. Witaminy jakie znajdziemy w nasionach chia: A, C, E, niacyna, tiamina, ryboflawina. Składniki mineralne występujące w nasionach to: żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, sód, cynk. Znajdziemy w nich również kwasy tłuszczowe takie jak: nasycone,jednonienasycone, wielonienasycone oraz tłuszcze trans. Chia jest również bogate w błonnik i białko.
Cynamon głównie kojarzy nam się ze świętami i szarlotką. Cynamon jest przyprawą, która posiada wiele właściwości leczniczych. Dodaje nam energii i witalności, pobudza trawienie, dostarcza nam błonnika. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Cynamon pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. W cynamonie występuje składnik nazywany aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Przyprawa ta również może opóźnić pojawienie się choroby Alzheimera lub całkowicie jej zapobiec. Olejek cynamonowy możemy stosować pomocniczo w okresie przeziębienia, zakażenia górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości antybakteryjne, dlatego jest skuteczny w walce z trądzikiem. Stosując cynamon możemy pozbyć się cellulitu. Witaminy jakie znajdziemy w cynamonie: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy to: sód, cynk, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez.
Składniki jakie będą potrzebne:
– 270 ml wody
– ½ szklanki nasion chia
– ½ szklanki orzechów nerkowca
– 2 łyżki syropu z agawy
– ½ łyżeczki cynamonu
– ¼ łyżeczki kardamonu
– 2 torebki herbaty rooibos
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
Orzechy zalej wodą i odstaw na noc.
Zaparz herbatę, następnie odstaw do przestygnięcia.
Do robota kuchennego wlej zaparzoną herbatę, syrop z agawy, wanilię, wsyp cynamon, kardamon, dodaj nerkowce. Przetwarzaj do momentu aż uzyskasz gładką masę.
Miksturę przelej do miski i wsyp nasiona chia. Wymieszaj, przykryj miskę i odstaw do lodówki na minimum godzinę lub na całą noc by masa zgęstniała.
Przełóż pudding chia do salaterek.
Smacznego.
Ten kremowy i łatwy do wykonania pudding chia o smaku cynamonu z dodatkiem kardamonu, jest w 100% wegański i bardzo zdrowy. Ciesz się tym puddingiem na śniadanie, deser a nawet na przekąskę. Pudding chia jest sycący i pełen białka, przeciwutleniaczy i bez dodatku cukru rafinowanego. Ten deser możesz przygotować z wyprzedzeniem. Pudding chia to super-food i zawiera mnóstwo składników odżywczych, jest to zdrowe i smaczne jedzonko.