Pudding chia z masłem orzechowym.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pudding chia z masłem orzechowym. Ten pyszny pudding chia z masłem orzechowym i truskawkami to pyszne śniadanie, deser lub przekąska. Pudding z nasionami chia to bardzo przyjazne jedzonko w ciągu dnia. Deser jest bez glutenu, bez mleka, bez cukru. Jest to deser, który spełnia do prawie wszystkich preferencje, upodobania lub ograniczenia dietetyczne i co najważniejsze smakuje rewelacyjnie. Dodatek truskawek czyni go bardziej atrakcyjnym. Pyszna i zdrowa uczta!
Truskawki są bardzo popularny owocem, ze względu na swój smak. Idealnie komponują się w sałatkach, koktajlach, smoothie czy w deserach. Truskawki posiadają właściwości lecznicze i upiększające. Wspomagają odchudzanie, posiadają właściwości moczopędne, dzięki czemu oczyszczają nasz organizm z toksyn. Wpływają pozytywnie na pracę serca. Zalecane są dla osób, które mają problemy ze stawami. Zawarte w truskawkach minerały i witaminy bardzo korzystnie wpływają na włosy, a maseczka z truskawek nawilży skórę. Witaminy występujące w truskawkach to: A, B1, B2, B3, B6, C,E, kwas foliowy, błonnik. Związki mineralne występujące w truskawce to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor, mangan.
Chia inaczej szałwia hiszpańska. Należy do najzdrowszej żywności na świecie. Nasiona są pełne przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, a te z kolei są odpowiedzialne za uszkodzenia komórek i przyczyniają się do chorób nowotworowych, szybszego starzenia się organizmu oraz do mutacji komórek. Nasiona chia są bogate w wysokiej jakości białka. Spożywanie nasion poprawia naszą pamięć i walczy z depresją. Wspomagają układ nerwowy i uspokajają. Witaminy jakie znajdziemy w nasionach chia: A, C, E, niacyna, tiamina, ryboflawina. Składniki mineralne występujące w nasionach to: żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, sód, cynk. Znajdziemy w nich również kwasy tłuszczowe takie jak: nasycone,jednonienasycone, wielonienasycone oraz tłuszcze trans. Chia jest również bogate w błonnik i białko.
Masło orzechowe zrobione jest z orzeszków ziemnych, które są skarbnicą kwasów oleinowych, które obniżają poziom cholesterol we krwi. Korzystnie wpływa na pracę serca. Poprawia kondycję paznokci, skóry i włosów. Ma działanie przeciwzapalne. Posiada właściwości przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej. Wspiera układ nerwowy i poprawia naszą pamięć. Witaminy jakie znajdziemy w maśle orzechowym to: B1, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, magnez, cynk, sód, potas, fosfor. Również jest bogate w białko roślinne, błonnik.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– ¼ szklanki nasion chia + 2 łyżki
– 1 szklanka mleka migdałowego
– 2 łyżeczki syropu klonowego
– ½ łyżeczki esencji z wanilii
– ¼ szklanki masła orzechowego
– 1 szklanka truskawek
Aby przygotować pudding chia umieszczamy ¼ szklanki nasion w misce, dolewamy mleko i syrop klonowy. Mieszamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc, aby konsystencja zgęstniała i przypominała budyń. Jeśli jest zbyt gęsta dolewamy odrobinę mleka i mieszamy.
Truskawki umieszczamy w misce i za pomocą blendera ręcznego minujemy je na gładką masę. Dodajemy 2 łyżki nasion chia i mieszamy, odstawiamy na bok.
Do salaterek rozkładamy napęczniałe nasiona chia, następnie kładziemy masło orzechowe i polewamy truskawkami.
Wkładamy do lodówki na 10 minut by deser się schłodził. Podajemy.
Pudding chia z masłem orzechowym jest wypełniony błonnikiem i mikro oraz makro składnikami, jest to pyszne i zdrowe śniadanie lub deser. Ten dekadencki deser jest w 100% naturalny, bezglutenowy, wegański i można go łatwo przygotować. Ten wegański pudding chia z truskawkami i masłem orzechowym z pewnością stanie się nowym ulubieńcem! Cieszmy się idealnie słodkim przysmakiem na śniadanie, przekąskę lub w formie deseru.