Pulpety w sosie curry.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pulpety w sosie curry. Jedzenie powinno być przyjemne, łatwe i smakować poza skalę. Te pulpety w sosie curry łączą te trzy rzeczy. Jest to jeden z tych przepisów na obiad, który jest łatwy do przygotowania. Pulpety pływające w sosie curry są bardzo aromatyczne i smakują wybornie. Cebulę, czosnek, pomidory, imbir i mięso, wszystko połączone w jednym daniu obiadowym. Dzieciaki pokochają te mięsne kuleczki w pomarańczowym sosie.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Kurkuma jest to przyprawa, która jest wykorzystywana w kuchni i w medycynie. Kurkuma łagodzi dolegliwości żołądkowe, zapobiega wzdęciom oraz reguluje procesy przemiany materii. Zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej, obniża poziom cholesterolu Oczyszcza organizm z toksyn. Leczy trudno gojące się rany i blizny, a to dzięki kurkuminie, która jest związkiem występującym w kurkumie. Przyprawa ta świetnie poprawia humor. Pozytywnie wpływa na pracę serca. Posiada właściwości przeciwnowotworowe. Witaminy występujące w kurkumie to: B6, C, E, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna. Związki mineralne to: cynk, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Kurkumę używamy razem z pieprzem ponieważ to zwiększa jej przyswajalność o 2000%.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 500 g mięsa mielonego z indyka
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 jajko
– ½ bułki
– sól, pieprz
– 2 łyżki bułki tartej
Sos:
– 2 cebule
– 4 ząbki czosnku
– 2 cm imbiru
– 3 pomidory
– 2 łyżeczki curry
– 2 łyżeczki kurkumy
– sól, pieprz
– 1 szklanka wody
– ½ szklanki mleka kokosowego
– olej kokosowy do smażenia
Mięso mielone i pozostałe składniki umieszczamy w misce i łączymy ze sobą. Formujemy kuleczki i podsmażamy na oleju.
Cebule kroimy w krostę.
Na patelni rozgrzewamy olej. Wsypujemy posiekaną cebulę, smażymy do moment aż się zeszkli, zajmie to około 10 – 15 minut. Następne dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnaczek i posiekany imbir. Smażymy przez 1 minutę. Pomidory kroimy w kostkę i przekładamy na patelnię. Następnie dodajemy przyprawy: kurkumę, curry, sól, pieprz. Ściągamy z ognia.
Do blendera wlewamy wodę, mleko kokosowe i przekładamy naszą mieszankę z patelni. Włączamy blender i czekamy aż uzyskamy gładki, aksamitny sos.
Następnie gotowy sos przelewamy do garnka. Zagotujemy. Umieszczamy podsmażone pulpety i dusimy na małym ogniu przez 15 – 20 minut.
Fantastyczny pomysł na smaczny obiad. Gdy oczekujemy gości lub na niedzielny obiadek pulpety w sosie curry sprawdzą się idealnie.