Puszyste domowe gofry.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Puszyste domowe gofry. Gofry to klasyczne weekendowe śniadanie lub idealna smaczna przekąską, nic dziwnego, że są tak lubiane, z dodatkiem dżemu, owoców, bitej śmietany smakują wyśmienite. A przygotowanie puszystych gofrów w domu jest bardzo proste! Użyjmy tego przepisu by zrobić grube, puszyste gofry. Te gofry są idealne złociste na zewnątrz a wewnątrz są lekkie i przewiewne.
Mleko migdałowe ma charakterystyczny lekko orzechowy posmak, dlatego świetnie nadaje się do porannej owsianki lub kawki. Mleko migdałowe stanowi zdrową alternatywę dla mleka zwierzęcego. Mleko migdałowe posiada niską kaloryczność, więc śmiało mogą je pić osoby na diecie. Posiada właściwości obniżające zły cholesterol we krwi. Witamina E występująca w mleku jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki, wspiera również układ odpornościowy i dba o młody wygląd. Witaminy jaki znajdziemy w mleku migdałowym: B2, D2, E. Składniki mineralne to: sód, cynk, żelazo, potas, fosfor, wapń, selen, magnez. Zawiera sporo błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 szklanki mąki gryczanej
– ½ łyżeczki soli
– 2 łyżki erytrytolu
– 1 łyżka proszku do pieczenia
– 2 jajka
– 1 2/3 szklanki mleka migdałowego
– 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
Białka oddzielamy od żółtek.
Do miski wsypujemy mąkę, erytrytol, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy i odstawiamy na bok.
W osobnej misce miksujemy żółtka, mleko oraz olej.
Białka ubijamy ze szczyptą soli.
Do miski z żółtkami wsypujemy mąkę i miksujemy do momentu połączenia się składników. Następnie delikatnie dodajemy ubite białka i mieszamy.
Gofrownice rozgrzewamy i lekko spryskujemy olejem. Na rozgrzaną gofrownicę nalewamy mieszankę na gofry i pieczemy około 3 – 5 minut.
Gofry podajemy z dżemem, owocami, bitą śmietana.
Przygotowanie tych prostych domowych gofrów zajmie tylko kilka minut i można je przygotować w każdej gofrownicy. Jest to łatwy, nieskomplikowany przepis na gofry dzięki, któremu za każdym razem możemy cieszyć cydonie pysznymi goframi. Wystarczy tylko kilka wymieszanych składników by po chwili cieszyć się puszystymi goframi. Posypmy gofry kawałkami banana i orzechami, polewamy je miodem lub syropem klonowym i cieszmy się nimi na śniadanie, deser lub przekąskę.