Puszysty i lekki chleb kanapkowy.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Puszysty i lekki chleb kanapkowy. Jeśli szukasz przepisu na lekki, zdrowy i puszysty chleb, to mam dla Ciebie znakomity przepis! Ten domowy chleb rozpływa się w ustach, jest delikatny i mięciutki jak chmurka, smakuje niesamowicie. Od jakiegoś czasu ten przepis na chleb jest nr 1 w moim domu. Dzieci go uwielbiają, a kanapka z tym pieczywem smakuje cudownie. W końcu nadszedł czas bym podzieliła się tym pysznym przepisem na chleb z Tobą. Nie ma nic lepszego niż domowy, zdrowy chleb kanapkowy.
Pomarańcz jest owocem o właściwościach leczniczych i odżywczych. Jest bardzo popularny i cieszy się bardzo dobrą opinią. Owoc ten jest pełen antyoksydantów i witaminy C, która spowalnia procesy starzenia się, nasz skóra wygląda młodziej. D-limonen zawarta w owocu zapobiega niektórym rodzajom nowotworu. Składniki odżywcze, które występują w pomarańczy działają również na poprawę naszego wzroku. Zapobiegają chorobom serca, wspomagają rozwój mózgu. Witaminy zawarte w pomarańczy to: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, E, P, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy w pomarańczy to: wapń, żelazo, sód, potas, fosfor, selen, cynk, magnez. Pomarańcze obfitują w błonnik pokarmowy, który poprawia funkcjonowanie jelit.
Składniki jakie są potrzebne:
– 125 ml letniej wody
– 200 ml letniego mleka
– 125 ml soku z pomarańczy
– 1 ½ łyżeczki drożdży sypkich
– 5 łyżek roztopionego masła
– 1 ½ łyżeczki soli
– 3 łyżki cukru trzcinowego
– 17 g mąki ziemniaczanej
– 450 g mąki pełnoziarnistej
Wszystkie składniki umieść w misce i za pomocą haka dołączonego do miksera mieszaj składniki przez około 10 minut aż się połączą.
Gotowe ciasto przełóż do innej miski, którą wcześniej wysmarowałaś olejem. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 60 – 90 minut by ciasto wyrosło.
Delikatnie spłaszcz ciasto i rozwałkuj. Umieść je w formie na chleb o wymiarach 11×25 cm i przykryj ponownie ściereczką, poczekaj około 45 do 90 minut, aż ciasto wyrośnie nad brzegi formy.
Piekarnik rozgrzej do 180°C i piecz chleb przez 15 minut. Przykryj bochenek luźno folią i piecz przez kolejne 25 – 30 minut.
Upieczony bochenek wyłóż na ruszt i poczekaj aż ostygnie przez około godzinę.
Czy jesteś fanatykiem chleba? Czy nie jest coś fantastycznego w wielkim kawałku chleba? Niezależnie od tego, czy robisz kanapkę z dżemem, wędliną, serem czy pastą, czy smarujesz masłem… zawsze uważam, że domowe pieczywo z każdym z tych dodatków smakuje bajecznie pysznie. Chleb to świetne i wygodne jedzenie. Bochenek domowego chleba wypieka się niesamowicie. Chleb, który jest wysoki, miękki i bardzo puszysty… idealny chleb kanapkowy.