Pyszna i zdrowa pasta z awokado na kanapkę.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pyszna i zdrowa pasta z awokado na kanapkę. Znudziły się Wam tradycyjne kanapki z wędliną i serem? Macie ochotę na coś innego, bardziej egzotycznego? Wykonajcie pastę z awokado, która super smakuje na kanapce. Jest banalna i szybka w wykonaniu. Smakuje wyśmienicie.
Awokado jest najkaloryczniejszym owocem, posiada w swoim składzie zdrowe tłuszcze, które pomagają spalić tkankę tłuszczową. Owoc ten posiada wiele właściwości zdrowotnych. Tłuszcze, które występują w awokado w połączeniu z potasem skutecznie obniża ciśnienie krwi. Kwas zawarte w awokado utrzymują prawidłowy poziom złego cholesterolu, ale również mają działanie przeciwnowotworowe. Systematyczne jedzenie awokado poprawia pracę mózgu. Antyoksydanty występujące w awokado wspierają pracę wątroby i układu nerwowego. Glutation (antyoksydant) poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, dzięki czemu zwiększa naszą odporność na różnego rodzaju choroby. Luteina zawarta w awokado chroni nasze oczy, zapobiega zaćmie i plamce żółtej. Witaminy zawarte w awokado to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, PP. Składniki mineralne to: potas, magnez, miedź, żelazo, fosfor, cynk, wapń, mangan, sód.
Potrzebne składniki:
– 4 kromki żytniego pieczywa
– 2 awokado
– 1 łyżka oleju lnianego
– garść pestek słonecznika
– 1 pomidor
– 2 jajka
– sok z limonki
– sól, pieprz
Jajka gotujemy na twardo.
Dojrzałe awokado rozdrabniamy za pomocą widelca i mieszamy z sokiem z limonki, olejem lnianym, z solą i pieprzem. Dokładnie łączymy składniki ze sobą.
Gotową pastę nakładamy na chleb żytni. Na wierzch kładziemy jajko pokrojone w plasterki i pomidora, którego również wcześniej pokroiliśmy w plsterki. Posypujemy pestkami słonecznika.
Awokado mogę się zajadać cały czas, kanapka z pyszną i zdrową pastą z awokado jest po prostu najlepsza na świecie.
PYSZNA PASTA Z AWOKADO!