Pyszna sałatka śledziowa.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pyszna sałatka śledziowa. Efektowna, kolorowa, fantazyjna idealna dla miłośników śledzi i nie tylko. Śledzie, konserwowe warzywa i piękny aromat szczypiorku, inspiracji na kolorową sałatkę nigdy dość! Sałatka śledziowa sprawdzi się jako pożywna przekąska na co dzień i od święta.
Szczypiorek należy do tej samej rodziny co por, cebula czy czosnek. Szczypiorek pobudza nasz apetyt, ułatwia trawienie, przyspiesza metabolizm. Posiada właściwości lekko przeczyszczające. Siarka zawarta w szczypiorku korzystnie wpływa na stan naszej skóry i poprawia elastyczność naskórka. Ma silne właściwości bakteriobójcze, co w połączeniu z siarką pomaga zwalczyć stany zapalne i infekcje. Ma on również właściwości przeciwnowotworowe. Cholina występująca w szczypiorku wspomaga dobry sen. Kwas foliowy wspiera walkę z depresją. Jedzenie szczypiorku zaleca się kobietom karmiącym piersią, ponieważ pobudza on laktację. Witaminy jakie znajdziemy w szczypiorku to: A, B2, B2, C, K. Składniki mineralne to: magnez, fosfor, sód, wapń, potas, miedź, mangan, cynk, bor, chlor, kwas krzemowy oraz kwas foliowy.
Śledzie wzmacniają nasze serce i poprawiają pamięć. Działają przeciwdepresyjnie. Śledzie są dobrym źródłem przyswajalnego białka. Zawierają również tłuszcze jedno i wielonienasycone, jednak te tłuszcze nie posiadają właściwości tuczących. Śledzie zawierają następujące witaminy: A, B6, B12, D, E. Składniki mineralne zawarte w śledziach: cynk, miedź, jod, fosfor, potas, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 200 g filetów śledziowych w occie ze słoika
– 1 puszka marchewki konserwowej
– 1 puszka konserwowej fasolki czerwonej
– 1 puszka kukurydzy
– ½ cebuli czerwonej
– ½ pęczka szczypiorku
– 3 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego
– sól, pieprz do smaku
– 1 łyżeczka oregano
Filety śledziowe odsączamy i kroimy w małe kawałki i przekładamy do miseczki.
Kukurydzę, marchewkę, i fasolę czerwoną wysypujemy na sitko i odsączamy. Odsączone warzywa przekładamy do śledzi.
Szczypiorek drobno siekamy, cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Na koniec dodajemy oregano, sól, pieprz i oliwę z oliwek. Dokładnie mieszamy. Gotowe.
Smaczna, zdrowa sałatka ze śledziami na każdą okazję.
PYSZNA SAŁATKA ŚLEDZIOWA!