Pyszne chrusty faworki.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pyszne chrusty faworki. Te pyszności możemy znaleźć pod wieloma nazwami. Chrusty, chruściki, faworki, skrzydła anioła, jakkolwiek by nazwał te małe słodziaki pojawiają się one masowo przez ostatni tydzień karnawału w naszych dmach. Pyszne słodkości serwowane na Tłusty Czwartek, chociaż niektórzy jedzą je przez cały rok. Chrusty to chrupiące, rozpływające się w ustach kawałki ciasta, które smażone są na głębokim tłuszczu i posypane są cukrem pudrem. Nieodłączny element Polskiej tradycji.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Składniki jakie będą potrzebne:
– 400 g mąki
– 12 łyżek śmietany
– 6 żółtek
– ½ łyżeczki soli
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyki octu lub spirytusu
– olej do smażenia
Wszystkie składniki umieszczasz w misce i zagniatasz ciasto.
Zagniecione ciasto wyłóż na stolnicę i uderzaj wałkiem przez około 5 minut.
Rozwałkuj ciasto na cienki placek i pokrój ciasto na paski o długość około 15 cm i szerokości 3 cm.
Na środku każdego prostokąta wytnij szczelinę i przeciśnij jeden koniec przez ten otwór.
Olej rozgrzej i smaż faworki na złoty kolor z każdej strony.
Posyp cukrem pudrem. Smacznego.
Chrusty to jedna z najpyszniejszych i najważniejszych część Tłustego Czwartku. Poza pysznymi pączkami, oponkami warto też wykonać te pyszne faworki. Przygotowanie chrustów jest bardzo proste i nie wymaga specjalnych narzędzi ani składników. Wystarczy zorganizować sobie trochę czasu, włożyć odrobinę pracy i gotowe. Po chwili możesz zajadać się z rodziną pysznymi chruścikami. Czym byłby karnawał bez tradycyjnych słodyczy?