Pyszne ciasteczka z makiem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pyszne ciasteczka z makiem. Ciasteczka z makiem mogą być odpowiednią ucztą by rozpocząć sezon świąteczny. Zwłaszcza jeśli te ciasteczka są tak pyszne i są z dodatkiem sera ricotta, świeżego soku z pomarańczy, z dodatkiem kardamonu i dużą ilością maku. Absolutnie fantastyczne ciasteczka, są one genialnym wypiekiem na święta Boże Narodzenia, ale także znakomicie się sprawdzą przez cały rok. Przecież mak jest taki zdrowy i szkoda, że jest tak niedoceniony.
Kardamon jest to przyprawa o właściwościach zdrowotnych. Leczy dolegliwości układu pokarmowego, takie jak biegunka, ból brzucha, zaparcia, nudności, zgaga, wzdęcia, kolki. Przyprawa ta pobudza trawienie, dlatego też zalecana jest osobom mającym problem z apetytem. Przyśpiesza przemianę materii i pomocny jest w pozbyciu się zbędnych kilogramów. Zapobiega powstawaniu wrzodów. Kardamon posiada właściwości wzmacniające odporność organizmu. Łagodzi dokuczliwy kaszel, udrażnia zatkany nos. Kardamon posiada właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Pomaga na potencję i jest afrodyzjakiem. Kardamon również odświeża oddech. Witaminy jakie znajdziemy w kardamonie to: B1, B2, B3, B6, C. Składniki mineralne występujące w kardamonie to: potas, sód, cynk,wapń, żelazo, fosfor, magnez.
Mak jest wspaniałym dodatkiem do ciast, deserów, ale także produkuje się z niego leki uspokajające. Mak jest źródłem cennych wartości odżywczych. Mak powinny jeść osoby cierpiące na osteoporozę. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Wspomaga pracę serca i zapobiega zmianom miażdżycowym. Wzmacnia odporność organizmu. Wskazany jest dla osób, które borykają się z zaparciami. Bardzo dobrze działa na wygląd skóry, włosów i paznokci. Wspomaga układ nerwowy. Witaminy jakie znajdziemy w maku to: A, B1, B2, B5, B6, B9, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w maku to: cynk, żelazo, fosfor, potas, wapń, magnez, mangan, selen, miedź. W maku znajdziemy również błonnik i kwasy omega – 6.
Składniki jakie są potrzebne:
– 2 ½ szklanki mąki orkiszowej
– ½ łyżeczki soli
– ½ łyżeczki kardamonu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 łyżki maku
– 1 ½ szklanki erytrytolu
– 2 jajka
– 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
– 430 g sera ricotta
– 70 g miękkiego masła
Do miski wsyp mąkę, sól, kardamon, proszek do pieczenia i mak. Wymieszaj i odłóż na bok.
W drugiej misce wymieszaj erytrytol i masło, ubijaj aż uzyskasz jednolitą masę, wbij pojedynczo jajka, a na koniec wlej sok z pomarańczy i ser ricotta. Dokładnie połącz składniki.
Następnie wsyp suche składniki do mokrych i mieszaj do dokładnego połączenia.
Uzyskasz lepkie i wilgotne ciasto.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem i za pomocą łyżki nabierz odpowiednią ilość ciasta i połóż ją na blaszce do pieczenia, delikatnie spłaszcz.
Piekarnik nastaw na 180°C i piecz ciasteczka przez 15 – 18 minut.
Gotowe ciasteczka wyciągnij i odstaw do ostygnięcia.
Ciasteczka z makiem, z dodatkiem soku pomarańczowego i znakomitego sera ricotta są pełne smaku i delikatnej chrupkości. Stanowią pyszną przekąskę w ciągu dnia i poza tym znakomicie komponują się z filiżanką ciepłej herbaty lub kawy. Jeśli lubisz mak i ciasteczka to koniecznie spróbuj tych pysznych ciasteczek. W każdym kęsie tych ciasteczek czujesz orzeźwiający smak pomarańczy i chrupkość maku. Są łatwe do zrobienia. Ciesz się tymi ciasteczkami przez cały rok.