Pyszne ciasto cynamonowe.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pyszne ciasto cynamonowe. Łatwe, proste, szybkie, smaczne, miękkie i pełne cynamonu ciasto. Przepadam za cynamonem, dodaję go zawsze do porannej kawki, bułeczek, szarlotki, uwielbiam jego zapach i smak. Tym razem postanowiłam wykonać ciasto cynamonowe z dodatkiem daktyli, by było jeszcze smaczniejsze i zdrowsze. Idealne ciasto do kawy.
Cynamon głównie kojarzy nam się ze świętami i szarlotką. Cynamon jest przyprawą, która posiada wiele właściwości leczniczych. Dodaje nam energii i witalności, pobudza trawienie, dostarcza nam błonnika. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Cynamon pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. W cynamonie występuje składnik nazywany aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Przyprawa ta również może opóźnić pojawienie się choroby Alzheimera lub całkowicie jej zapobiec. Olejek cynamonowy możemy stosować pomocniczo w okresie przeziębienia, zakażenia górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości antybakteryjne, dlatego jest skuteczny w walce z trądzikiem. Stosując cynamon możemy pozbyć się cellulitu. Witaminy jakie znajdziemy w cynamonie: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy to: sód, cynk, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez.
Jabłka zawierają takie witaminy jak: C, A, B1, B2, PP, dostarcza również takich minerałów jak potas i żelazo, w swoim składzie ma dużo błonnika roślinnego, a także pektynę (mieszanina węglowodanów występująca w ścianach komórkowych roślin).
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 300g mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 jabłka
– 2 garście bakalii
– cukier waniliowy
– ½ szklanki oleju
– 5 jajek
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 200 g cukru
– 2 łyżki cynamonu
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce.
Jajka miksujemy z cukrem. Powoli dodajemy pozostałe składnik: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, olej, cynamon. Miksujemy jeszcze przez chwilę, by składniki się połączyły. Teraz dodajemy starte jabłka i bakalie. Dokładnie mieszamy.
Gotową masę na ciasto przelewamy do tortownicy lub prostokątnej blaszki, którą wcześniej posmarowaliśmy tłuszczem.
Nagrzewamy piekarnik do 180°C i wstawiamy ciasto. Pieczemy ok 45 minut.
Gdy ciasto jest już gotowe to możesz zawołać rodzinkę i wspólnie będziecie się delektować odrobiną rozkoszy!
Czyż nie jest smaczne?
PYSZNE CIASTO CYNAMONOWE!