Pyszne czekoladowe salami.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pyszne czekoladowe salami. Dorastając moja mama robiła czekoladowe salami, uwielbiałam je, to był mój ulubiony deser. Robiąc je dziś wspomnieniami wracam do szczęśliwych lat mojej młodości. Ok! Wystarczy tych wspomnień i czas wrócić do przepisu. Jako bazę użyłam przepisu mojej mamy, jednak troszkę go poprawiłam, dodałam orzechy i żurawinę, a zmniejszyłam ilość herbatników.
Żurawina jest jednym z prozdrowotnych owoców, więc warto wprowadzić ten owoc do swojej diety. Żurawina ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, skuteczna jest w walce z infekcjami dróg moczowych. Owoc ten wykorzystuje się w profilaktyce chorób zębów i dziąseł. Zawiera przeciwutleniacze, które chronią komórki przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników. Korzystnie wpływa na układ krążenia i miażdżycy. Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Chroni przed wrzodami żołądka. Wspomaga walkę z anemią. Posiada właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Jedzenie żurawiny spowalnia procesy starzenia się organizmu. Działa ochronnie na komórki mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w żurawinie to: A, B1, B2, B6, C, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: potas, sód, fosfor, żelazo, wapń, magnez, jod. Zawiera dużo błonnika.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B6, E, K, kwas foliowy, niacyna, tiamina, ryboflawina.
Składniki jakich będziemy potrzebować:
– 4 łyżki kakao
– 250 g herbatników
– 100 ml mleka kokosowego lub z płatków owsianych
– 60 g orzechów wg uznania
– 50 g żurawiny
– 3 łyżki cukru
– 100 g masła
– 150 g gorzkiej czekolady
– 2 łyżki posiekanych orzechów
– aromat waniliowy
– butelka plastikowa po wodzie
Żurawinę namaczamy w wodzie przez godzinę i dodajemy do niej 2 krople olejku waniliowego.
Herbatniki wsypujemy do woreczka i za pomocą tłuczka do mięsa lub wałka do ciasta kruszymy je na małe kawałki.
Czekoladę gorzką i masło roztapiamy w garnku. następnie dodajemy cukier i mleko. Mieszamy do momentu zagotowania się. Ściągamy z ognia. Do masy kakaowej dodajemy bakalie czyli orzechy i rodzynki oraz pokruszone herbatniki. Dokładnie mieszamy.
Odcinamy szyjkę od butelki plastikowej i smarujemy ją tłuszczem. Do natłuszczonej butelki wkładamy nasza masę. Dokładnie ugniatamy. Salami czekoladowe wkładamy do lodówki na ok 3 godziny. Po upływie tego czasu wyciągamy ciasto z lodówki, przecinamy butelkę. Wyciągamy ciasto i obtaczamy je w zmielonych orzechy.
Kroimy na plasterki i delektujemy się cudownym smakiem czekoladowego salami.
Smacznego!