Pyszne muffinki z dżemem śliwkowym.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pyszne muffinki z dżemem śliwkowym. Są to wspaniałe muffinki, bez dodatku jajek i cukru, sprawią, że wszyscy je pokochają, ponieważ są zdrowe i pożywne, ale także bardzo smaczne. Zaspokoją nie jedno wybredne podniebienie. Bardzo łatwe w wykonaniu i szybkie. Idealnie nadaja sie do zapakowania i wtedy mamy je zawsze przy sobie.
Śliwki mają mnóstwo pozytywnych właściwości, dlatego też powinny znaleźć się w naszej diecie. Jedzenie tego owocu wskazane jest dla osób borykających się z zaparciami. Chronią przed nowotworami. Działają także przeciwmiażdżycowo. Hamują wchłanianie cholesterolu. Poprawiają trawienie. Chronią przed wolnymi rodnikami. Pozytywnie działają na układ nerwowy i poprawiają nasze samopoczucie. Witaminy jakie znajdziemy w śliwkach to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w śliwce to: magnez, fosfor, potas, żelazo, sód, cynk, wapń. Zawierają dużo błonnika.
Jabłka zawierają takie witaminy jak: C, A, B1, B2, PP, dostarcza również takich minerałów jak potas i żelazo, w swoim składzie mają dużo błonnika roślinnego, a także pektynę (mieszanina węglowodanów występująca w ścianach komórkowych roślin).
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
– 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
– ¾ szklanki mleka kokosowego
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– ¼ szklanki dżemu ze śliwek
– 3 łyżki syropu klonowego
– 1 jabłko
Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Do miski wsypujemy cynamon, mąkę pełnoziarnistą, proszek do pieczenia.
W osobnej misce mieszamy składniki mokre, czyli syrop klonowy, mleko kokosowe, esencję z wanilii i dodajemy starte jabłko. Dokładnie mieszamy składniki.
Miskę z płynnymi składnikami przelewamy do miski z mąką i dokładnie mieszamy, by składniki dobrze się połączyły.
Foremkę do muffinek smarujemy tłuszczem. Do każdego kubka nakładamy po dwie łyżki ciasta, następnie na ciasto kładziemy po łyżeczce konfitury ze śliwek. Następnie za pomocą wykałaczki delikatnie mieszamy.
Piekarnik nastawiamy na 170°C i pieczemy przez 15 minut.
Upieczone babeczki zostawiamy do ostygnięcia.
Po niedługiej chwili możemy rozkoszować się smaczną i zdrową przekąską, w formie muffinek. Idealnie nadają się do porannej kawki.
Smacznego!