Pyszne pesto z natki pietruszki.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pyszne pesto z natki pietruszki. To wspaniałe pesto przygotowałam z kilku składników. Tradycyjne włoskie pesto składa się z bazylii, ale sądzę, że nie zaszkodzi pokombinować z innymi ziołami. Pesto z natki pietruszki oferuje nam wspaniały kolor, ale również świeży, aromatyczny zapach i dodatkowo masę składników odżywczych, które systematycznie powinniśmy dostarczać.
Natka pietruszki wszyscy jej używamy, często jednak jest to mały dodatek do zupy lub w formie pięknej dekoracji do sałatki, szkoda! Natka pietruszki zawiera dużo składników odżywczych, dlatego też powinniśmy jeść jej więcej. Wzmacnia odporność organizmu. Chroni przed infekcjami. Zielone listki pietruszki wspomagają procesy trawienne, działają antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie i przeciwzapalnie. Super wpływa na cerę, paznokcie, włosy i wzrok. Zwiększa krzepliwość krwi. Wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Zmniejsza ryzyko miażdżycy. Zwalcza wolne rodniki. Przyczynia się do oczyszczania organizmu z substancji rakotwórczych i toksyn. Uśmierza ból miesiączkowy, reguluje cykl, redukuje obrzęki. Wpływa na zwiększenie produkcji kolagenu. Witaminy jakie znajdziemy w natce pietruszki to: A, B1, B2, B6, B9 C, E, K. Składniki mineralne to: potas, wapń, magnez, fosfor, sód, żelazo, cynk, miedź, mangan.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 łyżki orzechów piniowych
– 2 pęczki natki pietruszki
– 2 ząbki czosnku
– 7 łyżek startego parmezanu
– 10 łyżek oliwy z oliwek
– sól, pieprz
Orzechy prażymy na suchej patelni, natkę myjemy i osuszamy. Czosnek siekamy drobno. Następnie wszystkie składniki umieszczamy w misce bądź innym naczyniu i za pomocą blendera ręcznego miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy. Gotowe pesto przyprawiamy pieprzem i solą. Przechowujemy w lodówce.
Pesto z natki pietruszki świetnie nadaje się do kanapek, pizzy, makaronów, ryby.
PYSZNE PESTO Z NATKI PIETRUSZKI!