Pyszne zapiekanki z łososiem i mozzarellą.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pyszne zapiekanki z łososiem i mozzarellą, szybka przekąska na ciepło. Uwielbiam kanapki na ciepło tzw. zapiekanki, niestety ser żółty posiada dużo kalorii i jest ciężkostrawny. Jeśli dbamy o linię to nie jest wskazane zajadać się takimi smakołykami, w szczególności wieczorem.
Moją alternatywą na kaloryczne zapiekanki jest nieco inna odmiana „zapiekanek”. Mają mniej kalorii, są smaczne i zdrowe.
Potrzebne składniki:
– 1 opakowanie sera mozzarella
– 3 ząbki czosnku
– ¼ kostki masła
– pieczywo ciemne
– łosoś wędzony
Czosnek rozdrabniamy i mieszamy z masłem. Następnie smarujemy chleb masłem czosnkowym, kładziemy pokrojona w plasterki mozzarellę i na wierzch plasterek łososia. Taką kanapkę wkładamy do piekarnika na 15-20 minut i zapiekamy w temperaturze 180°C. Kanapka jest już gotowa.
Kanapka tego typu jest idealna dla całej rodziny, łosoś posiada kwasy omega, czosnek posiada właściwości wzmacniające organizm, obniża cholesterol (o właściwościach czosnku napiszę oddzielny artykuł), ser mozzarella zawiera dużo białka, a pieczywo ciemne, chyba każdy wie, że ma dużo błonnika i reguluje pracę jelit. Życzę smacznego.
SMACZNIE ZAPIEKANKI Z ŁOSOSIEM I MOZZARELLĄ!