Pyszny, domowy pasztet na kanapkę.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pyszny, domowy pasztet na kanapkę. Domowy chlebek, domowy pasztet…. Same smakołyki dla naszego brzuszka. Kanapeczka taka to samo zdrowie! Wykonanie pasztetu jest bardzo proste. Więc zaczynajmy.
Składniki:
– 1,5 kg kurczaka
– 400 g karkówki
– 1 cebula
– 1 kubek rosołu
– 4 jajka
– 3 marchewki
– 1 bułka
-Pieprz, sól, gałka muszkatełowa.
Kurczaka myjemy i porcjujemy go. Do garnka nalewamy wody i wkładamy kawałki kurczaka. Gotujemy na wolnym ogniu. Po 40 minutach dodajemy marchewkę i przyprawiamy solą i pieprzem.
W osobnym garnku gotujemy karkówkę, ok 40-50 minut.
Jak kurczak będzie już ugotowany i marchewka miękka wyciągamy i odkładamy do miski by ostygło. Odlewamy kubek rosołu, a na reszcie możemy ugotować zupę np. pomidorową bądź jakąś inną.
Podsmażamy cebulę na odrobinie oliwy. Jak lekko nam się zeszkli ściągamy z ognia.
Ugotowane mięso oddzielamy od kości i mielimy, do mielenia dodajemy pozostałe składniki czyli marchewkę, bułkę, usmażoną cebulę. Wszystko mielimy 2 razy.
Do zmielonej masy dodajemy jajka, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
Przekładamy do foremki i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180°C. Przed wyciągnięciem sprawdzamy patyczkiem czy aby na pewno pasztet się upiekł.
Pasztet jest mięciutki, delikatny w smaku.
DOMOWY PASZTECIK!