Pyszny, domowy pasztet z wątróbki drobiowej.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pyszny, domowy pasztet z wątróbki drobiowej. Potrawy z wątróbki nie są zbyt popularne, a szkoda. Nie spotkałam się jeszcze z negatywną opinią o pasztecie z wątróbki, dlatego postanowiłam podzielić się z wami tym banalnie prostym przepisem. Z kilku składników możemy przyrządzić pyszny pasztet bez pieczenia. Podsumowując pasztet jest szybki, tani, łatwy i wykwintny w smaku. Kanapka z nim to sama przyjemność.
Wątróbka drobiowa jest to mięso, którego wartości odżywcze nie jest zbyt doceniane. Wątróbka drobiowa ma mało kalorii. Polecana jest szczególnie sportowcom i osobom prowadzącym aktywny tryb życia, ze względu na duża zawartość witamin z grupy B, które są niezbędne w procesie energetycznym, dzięki tym witaminom organizm jest w stanie naprawić włókna mięśniowe. Posiada właściwości detoksykacyjne. Osoby borykające się z anemią powinny jeść wątróbkę, która bogata jest w łatwo przyswajalne żelazo. Pozytywnie wpływa na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Wzmacnia nasz układ odpornościowy. Wspomaga nasz wzrok i zwiększa odporność na stres. Wątróbka drobiowa ma sporo składników odżywczych. Witaminy jakie znajdziemy to: A,B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E. Składniki mineralne to: żelazo, wapń, selen, magnez, cynk, sód, potas, miedź, mangan, fosfor. Jest źródłem wysokowartościowego białka. Wystarczy, że będziemy ją jeść raz w tygodniu.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 500 g wątróbki drobiowej
– 2 cebule
– olej kokosowy do smażenia
– ½ kostki masła
– sól, pieprz
– ½ łyżeczki imbiru w proszku
– ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
– ½ łyżeczki tymianku suszonego
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Do podsmażonej cebuli dodajemy wątróbkę i kontynuujemy smażenie.
Usmażoną cebulę i wątróbkę mielimy dwukrotnie i dodajemy nasz przyprawy tj. imbir, gałkę muszkatołową, tymianek, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy do naszego pasztetu. Jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Gotowe.
Kromka pełnoziarnistego pieczywa i pasztet z wątróbki to idealny pomysł na lekką kolację.
PYSZNY, DOMOWY PASZTET Z WĄTRÓBKI DROBIOWEJ!