Pyszny hummus- zdrowa pasta z ciecierzycy.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pyszny hummus- zdrowa pasta z ciecierzycy. Jestem przekonana, że hummus jest jedną z najlepszych rzeczy do jedzenia, jaką możemy wykonać sami w domu. Wygląd może nie zachwycać, ale mieszanka ciecierzycy, oliwy z oliwek, pasty tahini, czosnku i odrobiny soku z cytryny tworzą idealne połączenie.
Hummus w sklepie kosztuje krocie, a wykonanie go jest banalnie proste i smakuje o wiele lepiej.
Hummus jest to pasta z ciecierzycy, której wartości odżywcze są doceniane na Bliskim Wschodzie od bardzo dawna. Hummus doskonale znany jest wegetarianom i weganom. Hummus jest doskonałym źródłem białka i jest skarbnicą witamin i minerałów. Poprawia naszą odporność, zapobiega niedokrwistości. Posiada właściwości antynowotworowe oraz wzmacniające nasze kości dzięki składnikom mineralnym. Ciecierzyca przyczynia się do obniżenia cholesterolu i zmniejszenia ciśnienia krwi. Błonnik występujący w hummusie pomaga przy wypróżnianiu się, więc idealnie nadaje się dla osób, które mają zaparcia. Dodaje nam energii dzięki węglowodanom złożonym, które w nim występują. Witaminy jakie w znajdziemy: A, B1, B2, B3, B6, C, kwas foliowy, foliany. Składniki mineralne to: sód, potas, żelazo, wapń, magnez, fosfor, cynk, miedź, selen, mangan. Zawiera również błonnik.
Hummus możemy jeść na kanapkach lub jako dip do warzyw.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 100 g sezamu
– 250 g ciecierzycy
– 150 ml wody z gotowania ciecierzycy
– 2 ząbki czosnku
– 5 łyżek pasty tahini
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 3 łyżki oleju
– 1 łyżeczka soli
– ½ łyżeczki pieprzu
– 1 łyżka soku z cytryny
Ciecierzycę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Nie wylewamy wody z gotowania.
Sezam podsmażamy na suchej patelni, do momentu aż nam się ładnie zezłoci i będziemy czuli piękny aromat sezamu.
Podsmażony sezam wsypujemy do wysokiego naczynia i miksujemy go przy użyciu blendera ręcznego. Dodajemy 3 łyżki oleju i kontynuujemy blendowanie co kilkadziesiąt sekund robimy przerwę i ponownie blendujemy, do momentu uzyskania płynnej pasty.
Do kielicha od blendera wsypujemy ugotowana cieciorkę i wlewamy wodę, w której gotowała się ciecierzyca. Dodajemy nasza pastę tahii, czyli sezam zmiksowany. Czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól, pieprz. Włączamy blender i miksujemy do uzyskania gładkiej pasty.
Gotowy hummus przekładamy do słoika lub miseczki, wierz zalewamy oliwą, wtedy nam dłużej postoi.
PYSZNY HUMMUS!
ZDROWA PASTA Z CIECIERZYCY!