Pyszny serowy domek z herbatników.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pyszny serowy domek z herbatników. Mam słabość do serników, a szczególności do serowego domku. Idealne połączenie składników i ten wspaniały twaróg w dwóch smakach. Mogę się nim rozkoszować cały dzień! Przypomina mi smak dzieciństwa, wspaniały okres w moim życiu i pewnie dlatego też tak bardzo za nim przepadam! Sposób wykonania ciasta może wydawać się skomplikowany w wykonaniu , jednak są to tylko pozory, rezultaty są oszałamiające! Smacznego!
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Masa:
– 150 g miękkiego masła
– 4 łyżki kakao
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 500 g twarogu półtłustego zmielonego
– 4 żółtka
– ½ szklanki cukru pudru
– 1 duże opakowanie herbatników
– 5 łyżek dżemu z czerwonej porzeczki
Polewa:
– 100 g gorzkiej czekolady
– 150 ml śmietany kremówki
– 2 łyżki płatków migdałowych
Masło wkładamy do garnka i roztapiamy. Roztopione masło ucieramy z cukrem pudrem na pulchną masę. Powoli dodajemy żółtko, kolejne dopiero gdy to wcześniejsze dobrze się połączy z masłem. Kolejną rzeczą jaką dodamy jest dobrze zmielony twaróg. Gotową masę serową dzieli na dwie równe części. Do jednej dodajemy esencję z wanilii, a do drugiej dodajemy kakao. Dokładnie mieszamy zawartości dwóch misek.
Na deseczce kładziemy folię aluminiową i układamy herbatniki w trzech rzędach. Pierwszy rząd kładziemy 5 herbatników w poprzek, kolejny rządek obok 5 herbatników wzdłuż i trzeci rząd 5 herbatników ułożonych w poprzek. Rozkładamy na nich białą warstwę, następnie kładziemy kolejną warstwę herbatników, układamy je tak jak warstwę wcześniejszą. Na ułożone herbatniki kładziemy kakaową warstwę. Po środku masy kakaowej robimy wzdłuż mały rowek w który wkładamy dżem.
Za pomocą foli aluminiowej składamy najpierw jeden bok do środka. Podpieramy go przedramieniem i dokładamy do niego drugi bok, również używamy do tego foli. Otrzymujemy kształt trójkąta. Całość wraz z deseczką owijamy folią i wstawiamy serowy domek do lodówki. Najlepiej na całą noc.
Do garnka przekładamy kremówkę i podgrzewamy, dodajemy pokruszoną gorzką czekoladę. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Odwijamy folie z domku serowego i polewamy go polewa czekoladową. Posypujemy płatkami migdałowymi i ponownie umieszczamy go w lodówce.
Smacznego!
PYSZNY SEROWY DOMEK Z HERBATNIKÓW!