Pyszny sok z dyni, jabłka i limonki.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pyszny sok z dyni, jabłka i limonki. Uwielbiam soki o kolorze pomarańczowym, tym razem nie użyjemy pomarańczy by cieszyć się sokiem o pomarańczowej barwie, wykorzystamy dynię. To warzywo nie powinny być tylko dekoracją na Halloween, ale powinno często gościć w naszej kuchni. Wegetarianie i weganie często używają dyni, ponieważ jest doskonałym źródłem białka roślinnego, więc bierzmy z nich przykład i jedzmy to wspaniałe warzywo!
Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i składniki mineralne. Ma mało kalorii, więc możemy ją jeść śmiało jeśli jesteśmy na diecie. Jedzenie dyni możne zapobiegać rozwojowi nowotworu, dzięki zawartości bet-karotenu, który hamuje procesy oksydacyjne. Obniża poziom złego cholesterolu. Zapobiega miażdżycy, chorobom serca. Reguluje ciśnienie krwi. Opóźnia procesy starzenia, bardzo dobrze wpływa na stan skóry. Ma działanie przeciwzapalne. Wzmacnia odporność organizmu. Posiada właściwości moczopędne. Zalecana jest przy zaparciach. Poprawia pracę jelit i pobudza procesy trawienne. Oczyszcza organizm z toksyn. Witaminy jakie znajdziemy w dyni to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego.
Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo cenne minerały: wapń, sód, cynk, magnez, fosfor, żelazo, potas i błonnik. Obecna w jabłku witamina C i flawonoidy zwalczają w organizmie wolne rodniki, które są sprawcą wielu chorób. Jeśli będziemy jeść jabłka systematycznie to wzmocnimy nasz organizm. Anglicy powiadają: Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny!
Limonka inaczej limetka. Cieszy się mniejszą popularnością niż cytryna, a to wielka szkoda, ponieważ limonka ma liczne wartości odżywcze czyli zdrowotne także. Limonka zawiera duże ilości flawonoidów, które spowalniają procesy starzenia się organizmu. Limetka pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego, reguluje pracę wątroby. Sok z limonki chroni nasz organizm przed różnego rodzajami bakterii, wzmacnia naszą odporność. Pozytywnie wpływa na wygląd naszych włosów, skóry i paznokci. Limetka zawiera bioflawonoidy, które posiadają właściwości antyoksydacyjne. Są to związki, które niszczą wolne rodniki, odpowiedzialne za powstawanie nowotworów. Bioflawonoidy chronią nas również przed chorobami układu sercowo-naczyniowego. Witaminy jakie znajdziemy w limonce to: A, B1, B2, B3, B6, C, E. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, cynk, sód, potas, fosfor, magnez.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– ½ dyni
– 1 cm imbiru bez skórki
– 1 limonka
– 1 jabłko
Dynie obieramy ze skórki i usuwamy ziarna.
Jabłko kroimy na pół, limonkę obieramy ze skórki.
Obrane składniki wkładamy do sokowirówki. Sok gotowy.
Po kilku sekundach mamy wspaniały sok z dyni, jabłka i limonki. Wspaniale smakuje i dostarcza nam mnóstwo fantastycznych witaminek, których przecież potrzebujemy każdego dnia. Cieszmy się pięknym wyglądem i zdrowiem dzięki sokowi z dyni!