Pyszny, smaczny i kremowy tort makowy.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pyszny tort, ciasto, ciasteczka wiele jest przepisów na różnego rodzaju słodkości, jednak nie zawsze mamy pewność czy aby na pewno dany przepis będzie odzwierciedleniem naszych oczekiwań!
Przepis na tort makowy idealnie się sprawdzi na przyjęciach urodzinowych, imieninowych lub z okazji świąt. Goście będą zachwyceni idealną kompozycją smakową, połączenie biszkoptu z makiem i kremowej śmietany, która delikatnie rozpieści nasze podniebienia. Więc kochani do dzieła.
Składniki potrzebne do wykonania tortu:
– 200 g maku
– 100 g cukru pudru
– 6 jajek
– 1 cukier waniliowy
– 500 ml kremówki
– 5 łyżek bułki tartej
– 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
– 250 g serka mascarpone
– olejek śmietankowy
– gorzka czekolada
Biszkopt:
Mak parzymy i mielimy 2 razy. Jajka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do ubitych jajek dodajemy bułkę tartą, mak oraz kilka kropli olejku śmietankowego. Dokładnie mieszamy.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto.
Pieczemy ok 45 minut w 190°C.
Kiedy biszkopt nam ostygnie dzielimy go na dwie części.
Krem:
Ubijamy kremówkę i dodajemy serek mascarpone. Jeśli krem będzie dla Was za mało słodki możecie dodać troszeczkę cukru pudru. Dodajemy jeszcze kawę rozpuszczalną. Wszystko dokładnie mieszamy.
Krem wkładamy na chwilkę do lodówki by się schłodził i układamy go na cieście i resztą kremy dekorujemy wierz ciasta i polewamy roztopioną czekoladą.
Gotowe.
PYSZNY TORT MAKOWY!