Quesadillas z cukinią i serem halloumi.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Quesadillas z cukinią i serem halloumi. Quesadilla to tortilla zwykle wypełniona fasolą i rozdrobnionym serem a następnie składana i zapiekana lub smażona. Ta wersja quesadillas różni się od oryginalnej wersji, ponieważ w środku znajdziemy wspaniałą cukinię i ser halloumi a dodatkiem do dania jest salsa z pomidorami, kukurydzą, bazylią i cebulą. Salsa stanowi idealne uzupełnienie tortilli. Cóż za pomysł na szybki obiad!
Cukinia jest idealna dla osób odchudzających się. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. W cukinii nie odkładają się metale ciężkie. Witaminy które znajdziemy w cukinii: A, B6, C, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, cynk, sód, magnez, fosfor, potas. Cukinia jest tolerowana przez osoby, które mają problem z układem trawiennym. Pozwala odkwasić organizm.
Ser halloumi wytwarzany jest z mleka owczego lub z mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego. Ser ten możemy spożywać na surowo, jednak najbardziej smakuje jak jest lekko grillowany lub podsmażony. Ser halloumi charakteryzuje się wysoka zawartością składników mineralnych i witamin. Witaminy jakie znajdziemy w serze halloumi to: A, B2, D, E, K. Składniki mineralne występujące w serze to: fosfor, potas, sód, magnez, wapń, cynk, selen, magnez. Ser halloumi jest bardzo dobrym źródłem białka.
Bazylia jest to zioło które często dodajemy do dań z pomidorów np spaghetti, pesto, poprawiają smak dania. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że bazylia oprócz walorów smakowych posiada niezwykłe walory lecznicze. Bazylia łagodzi stany zapalne stawów, jej działanie porównywane jest do silnych leków, lecz zioło to ie posiada skutków ubocznych, ponieważ jest naturalne. Ułatwia walkę z depresją, bezsennością nadpobudliwością i stanami lękowymi. Posiada właściwości łagodzące wzdęcia i kolki. Poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie składników odżywczych z pożywienia. Stymuluje układ odpornościowy. Wspiera oczyszczanie nerek. Wspomaga pracę serca mięśniowego. Posiada właściwości pobudzające laktację, działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Wspiera leczenie migreny. Witaminy jakie znajdziemy w bazylii to: A, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy. Związki mineralne jakie występują w bazylii to: żelazo, magnez, sód, potas, fosfor, wapń, cynk, miedź, mangan.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 8 tortilli
– 2 małe cukinie
– 400 g sera halloumi
– sól, pieprz
– olej
Salsa z pomidorów:
– 200 g pomidorów koktajlowych
– 1 mała puszka kukurydzy
– 1 czerwona cebula
– ½ pęczka bazylii
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– sól, pieprz
Cukinię i ser halloumi ścieramy na tarce jarzynowej.
Cukinię przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie.
Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy tortille następnie równomiernie rozkładamy ser halloumi i posypujemy startą cukinią i serem. Przykrywamy drugą tortillą i dociskamy by połączyła nam się zawartość quesadillas.
Smażymy około 3 minut lub do momentu aż ser się stopi. Przekręcamy na drugą stronę. Postępujemy tak z pozostałymi tortillami.
Teraz przygotowujemy salsę z pomidorów i kukurydzy.
Pomidory kroimy na połówki lub ćwiarteczki dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekaną bazylię i odsączoną kukurydzę. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy oliwę. Mieszamy.
Gotowe quesadillas kroimy na 4 części. Podajemy z salsą.
Kiedy czujemy się zbyt leniwi by zrobić obiad, tortilla przyjdzie nam z pomocą, wypełniona soczystą cukinią i przepysznym serem halloumi dając nam smaczny i sycący posiłek. Kto nie zwariuje na punkcie chrupiącej tortilli nadzianej soczystą dobrocią.