Quesadillas z jajkiem i awokado.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Quesadillas z jajkiem i awokado. Rozpocznijmy dzień od śniadania z jajkiem i awokado. Śniadanie pełne smaku i dużą ilością białka. Ta niesamowita quesadillas z jajkiem i awokado to smaczne i pożywne śniadanie, które idealnie sprawdzi się na wynos. Piękno quesadillas polega na tym, że możemy zmieniać wszystkie składniki w zależności na co mamy ochotę. Nie mamy sera mozzarella? Nic nie szkodzi – Cheddar świetną ją zastąpi! Jedyną rzeczą z której nie rezygnujmy jest awokado! Kremowa konsystencja i miękkie jajko z lekko chrupiącą tortillą! Nr 1wśród śniadań!
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Awokado jest najkaloryczniejszym owocem, posiada w swoim składzie zdrowe tłuszcze, które pomagają spalić tkankę tłuszczową. Owoc ten posiada wiele właściwości zdrowotnych. Tłuszcze, które występują w awokado w połączeniu z potasem skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Kwasy zawarte w awokado utrzymują prawidłowy poziom złego cholesterolu, ale również mają działanie przeciwnowotworowe. Systematyczne jedzenie awokado poprawia pracę mózgu. Antyoksydanty występujące w awokado wspierają pracę wątroby i układu nerwowego. Glutation (antyoksydant) poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, dzięki czemu zwiększa naszą odporność na różnego rodzaju choroby. Luteina zawarta w awokado chroni nasze oczy, zapobiega zaćmie i plamce żółtej. Witaminy zawarte w awokado to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, PP. Składniki mineralne to: potas, magnez, miedź, żelazo, fosfor, cynk, wapń, mangan, sód.
Czerwona cebula z pewnością każdy zna wyrazisty smak czerwonej cebuli, jednak nie każdy za nim przepada, wielka szkoda, ponieważ czerwona cebula jest doskonałym lekarstwem na wiele dolegliwości. Syrop z cebuli wskazany jest na problemy z kaszlem, drogami oddechowymi i katarem. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jedzenie czerwonej cebuli obniża poziom złego cholesterolu we krwi, rozrzedza krew i obniża ciśnienie krwi. Chroni przed zakrzepami w naczyniach krwionośnych. Zapobiega powstawaniu nowotworów. Obniża także poziom cukru we krwi. Zwiększa gęstość kości, więc wskazana jest dla kobiet w okresie menopauzy. Witaminy jakie znajdziemy w cebuli to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w cebuli to: potas, cynk, mangan, siarka, sód, fosfor, wapń, magnez, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 4 tortille
– 4 jajka
– 2 awokado
– ser mozzarella do posypania
– sól, pieprz
– olej
– 1 mała cebula czerwona
Awokado kroimy w plasterki.
Cebulę kroimy w kostkę.
Na patelni podgrzewamy oliwę i kładziemy tortille. Układamy plasterki awokado na połowie tortilli, układamy je na brzegu tworząc pół pierścień na jajko. Następnie wbijamy jajko, posypujemy startym serem i cebulką, przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie przykrywamy drugą połowę tortilli. Lekko dociskamy. Smażymy tortille około 4 minuty i delikatnie przekręcamy na drugą stronę. Smażymy kolejne 2 minuty.
Quesadillas przekładamy na talerz i kroimy na pół.
Postępujemy tak z pozostałymi tortillami.
Quesadilla na śniadanie z miękkim jajkiem, awokado, czerwoną cebulą … najlepsze śniadanie na każdy dzień tygodnia. Miękkie jajeczko, mozzarella, awokado i tortillą, to wszystko składa się na pyszne i zdrowe śniadanie. W sumie to możemy zjeść jajecznice na śniadanie, ale to połączenie w quesadillas jest bardziej interesujące.