Quesadillas ze słodkim ziemniakiem i jarmużem.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Quesadillas ze słodkim ziemniakiem i jarmużem. Quesadillas to rozgrzana tortilla z roztopionym serem w środku, ale oprócz sera możemy umieścić praktycznie wszystko. Kto nie lubi chrupiącej tortilli nadziewanej stopioną, soczystą dobrocią? Te tortille są z pysznym nadzieniem warzywnym, na bazie batatów, pieczarek, cebuli, papryki, jarmuży, oliwek i oczywiście sera. Więc kiedy mamy ochotę na coś dobrego warto wykonać to danie. W tym przepisie zostały użyte tortille pełnoziarniste, aby uzyskać dodatkowy punkt odżywczy.
Oliwki to skarb kuchni śródziemnomorskiej, wspomagają trawienie, są niskokaloryczne. Wyśmienicie smakują i są bogate w wartości odżywcze. Kwas oleinowy, który występuje w oliwkach posiada właściwości antynowotworowe i chroni przed chorobami układu krążenia. Wspierają proces przemiany materii i korzystnie wpływają mikroflorę jelit. Mają działanie przeciwgrzybiczne przeciwbakteryjne. Chronią nas przed migreną. Posiadają właściwości obniżające poziom cholesterolu. Opóźniają procesy starzenia się organizmu, są silnym antyoksydantem, dzięki czemu chroni komórki przed wolnymi rodnikami. Witaminy jakie występują w oliwkach to: A, B, C, E. Składniki mineralne to: potas, żelazo, fosfor, miedź, sód, wapń, magnez. Zawierają także sporo błonnika.
Pieczarki są najbardziej popularnym grzybem i bardzo lubianym. Istnieje przekonanie, że grzyby nie mają żadnej wartości odżywczej, jednak jest to nie prawda, ponieważ zawierają sporo składników odżywczych. A jakich? Czytajcie dalej. Pieczarki mają działanie przeciwnowotworowe i antybakteryjne. Jedzenie ich wzmacnia odporność i wspomaga układ krążenia. Wprowadzenie do diety pieczarek zmniejsza apetyt i hamują wchłanianie tłuszczów. Obniżają poziom cholesterolu we krwi i obniżają ciśnienie. Witaminy jakie znajdziemy w pieczarkach to: A, B1, B2, B3, B5, B12, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: selen miedź, jod, żelazo, magnez, sód, cynk, potas. Zawierają także błonnik i białko.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 4 tortille kukurydziane lub pełnoziarniste
– 4 małe bataty
– 2 garście jarmuży bez łodygi
– 100 g pieczarek
– 1 czerwona papryka
– 2 cebule
– 5 ząbki czosnku
– ser mozzarella do posypania
– ½ szklanki czarnych oliwek
– olej kokosowy do smażenia
Sos:
– 1 łyżka syropu klonowego
– sól, pieprz
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 3 łyżki oleju z awokado
Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy wodę, solimy ją i gotujemy bataty do miękkości. Ugotowane bataty odcedzamy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub miażdżymy za pomocą widelca. Solimy i pieprzymy do smaku. Odstawiamy do ostygnięcia.
Do miseczki wlewamy ocet balsamiczny, olej, syrop klonowy i sól oraz pieprz. Mieszamy i odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wsypujemy posiekaną cebulę, gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i pokrojona w słupki paprykę oraz liście jarmużu. Mieszamy i przykrywamy. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wlewamy sos balsamiczny. Mieszamy. Ściągamy z ognia gdy jarmuż zwiędnie.
Tortille umieszczamy na blacie i na połowie tortilli rozkładamy masę z batatów (masę ziemniaczana tak dzielimy by starczyła nam na cztery tortille). Następnie kładziemy farsz warzywny. Przykrywamy pokrojonymi w plasterki oliwkami i posypujemy serem do smaku. Tortille składamy na pół.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy nasze quesadillas. W trakcie smażenia dociskamy lekko do siebie. Gdy tortilla będzie z jednej strony zarumieniona przekładamy na drugą stronę. Postępujemy tak z pozostałymi tortillami.
Pyszny i bardzo smaczny pomysł na obiad!
Quesadillas możemy zrobić więcej i z łatwością zamrozić.