Quesadillas ze szpinakiem i serem feta.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Quesadillas ze szpinakiem i serem feta. Quesadillas inspirowane greckimi smakami. Pełnie szpinaku, sera feta, papryki z dodatkiem startego sera, z dużą ilością jajek to smaczne i bardzo pożywne śniadanie, które znakomicie się sprawdzi na wynos. Proste i zdrowe śniadanie w ciągu zabieganego tygodnia. Ten przepis na quesadillas jest koniecznością, warto znać takie przepisy i urozmaicić sobie śniadanie, by nie jadać cały czas kanapek, owsianki czy jajek na miękko.
Szpinak powinien być podstawowym składnikiem zdrowej diety. Szpinak posiada dużo właściwości zdrowotnych. Liście szpinaku zwiększają masę mięśniową, regulują odkładanie się tłuszczu w organizmie, chroni przed miażdżycą, posiada właściwości antynowotworowe. Szpinak zawiera dużo magnezu dlatego powinny go jeść osoby zestresowane. Kwas foliowy, który jest w szpinaku zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Witaminy występujące w szpinaku: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w szpinaku to: potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, mangan.
Ser feta jest bardzo popularnym dodatkiem do wielu dań. Charakteryzuje go słony smak, kruchość, jest bardzo popularny w greckiej kuchni. Wzmacnia układ odpornościowy. Ser feta jest także probiotykiem, który chroni nasze jelita przed szkodliwymi bakteriami. Przyczynia się do zwalczania anemii. Witaminy zawarte w serze feta: A, B2, B5, B6, B12, D, E, K. Składniki mineralne wchodzące w skład sera feta: wapń, cynk, sód, magnez, fosfor, selen. Ser feta zawiera dużą ilość białka oraz kwasów tłuszczowych.
Papryka czerwona jest bardzo wspaniałym dodatkiem do sałatek, kanapek, gulaszu. Papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych. Jako jedno z nielicznych warzyw zachowuje swoje wartości podczas pieczenia i duszenia. Papryka czerwona dba o nasz wzrok i skórę. Spowalnia procesy starzenia się skóry. Witaminy jakie znajdziemy w papryce czerwonej to: A, B1, B2, B3, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, fosfor. Papryka jest warzywem niskokalorycznym, więc śmiało mogą po nią sięgnąć osoby na diecie.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 6 tortilli
– 1 czerwona papryka
– 1 czerwona cebula
– olej do smażenia
– 6 jajek
– 3 garście szpinaku
– 1 opakowanie sera feta
– sól, pieprz
– ser mozzarella do posypania
– 3 ząbki czosnku
Paprykę, cebulę kroimy w kostkę.
Czosnek siekamy drobno.
Ser feta kruszymy na małe kawałki.
Jajka wbijamy do miski, przyprawiamy solą i pieprzem. Rozkłócamy za pomocą trzepaczki.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę i paprykę, zajmie to około 4 minut. Następnie dodajemy czosnek, liście szpinaku i ser feta. Mieszamy i czekamy aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Na sam koniec wlewamy jajka. Smażymy do momentu aż jajka usmażą się do lubianej przez nas konsystencji.
Na drugą patelnię wlewamy odrobinę oleju i kładziemy tortille umieszczamy 1/3 farszu posypujemy startym serem mozzarella i przykrywamy drugą tortillą. Smażymy quesadillas z obu stron po 3 – 4 minuty.
Postępujemy tak samo z pozostałymi tortillami.
Śródziemnomorski przepis na quesadilla ze szpinakiem i serem feta, czosnkiem i papryką oraz cebulą i serem jest znakomitym i smacznym posiłkiem. Dodajmy ten przepis na quesadillas do swojej listy na smaczne śniadanie! Jeśli kochamy ser feta to to quesadillas jest strzałem w dziesiątkę! Tortille wypełnione super smacznymi składnikami aby w krótkim czasie uzyskać smaczne i pożywne śniadanie.