Racuchy z twarogiem i jabłkiem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Racuchy z twarogiem i jabłkiem. Pyszne i zdrowe racuchy z jabłkami i twarogiem. Smakują dekadencko ale są pełne białka i błonnika. Jest to wspaniałe połączenie słodkich i smacznych dojrzałych jabłek i zdrowego twarogu. Rezultatem są idealne, wysokobiałkowe racuchy z jabłkami. Idealne na śniadanie lub przekąskę. Czyż to nie jest najlepszy sposób na uczczenie początku jesieni? Wykorzystanie w kuchni cudownego jesiennego smaku – jabłek!
Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród wszystkich serów jakie są dostępne w sklepach. Biały ser ma w składzie aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Stanowi ważny budulec kości i tkanek. Jest także niezbędny do wytwarzania ciał odpornościowych i hormonów. Witaminy jakie znajdziemy w białym serze to: A, B1, B2, B6, B12, D, E, PP. Składniki mineralne to: magnez, cynk, selen, fosfor, wapń, potas.
Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo cenne minerały: wapń, sód, cynk, magnez, fosfor, żelazo, potas i błonnik. Obecna w jabłku witamina C i flawonoidy zwalczają w organizmie wolne rodniki, które są sprawcą wielu chorób. Jeśli będziemy jeść jabłka systematycznie to wzmocnimy nasz organizm. Anglicy powiadają: Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny!
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 500 g twarożku z wiaderka
– 4 jajka
– 1 łyżeczka wanilii
– 4 łyżki oleju
– 3 łyżki erytrytolu
– ½ szklanki wody gazowanej
– 1 ¾ szklanki mąki pełnoziarnistej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 jabłka
Białka oddzielamy od żółtek, w misce ubijamy pianę z białek.
Do drugiej miski wkładamy twaróg, erytrytol, żółtka, wanilię, proszek do pieczenia, wodę gazowaną, miksujemy. Powoli wsypujemy mąkę i kontynuujemy łączenie składników.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Przekładamy do miski, mieszamy a na koniec przekładamy pianę z białek. Całą zawartość miski delikatnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i za pomocą łyżki nakładamy ciasto na patelnię, racuszki smażymy z obu stron na złoty kolor.
Białko jest modnym hasłem żywieniowym, większość ludzi zaspokaja swoje zapotrzebowanie każdego dnia. Warto zwiększyć spożycie białka, ponieważ w ciągu dnia pomaga w utrzymaniu sytości na dłużej. Większość z nas spożywa bardzo małą ilość białka na śniadanie, umiarkowaną na obiad i dużą ilość na kolację. Wystarczy zmienić troszkę dietę by dostarczyć sobie więcej białka na śniadanie i niektóre opcje przekąsek może to pomóc w utrzymaniu ogólnego stanu zdrowia, równowagi wagi i sytości. Warto jeść białko 30 – 60 minut po długim lub ciężkim treningu aby wspomóc naprawdę i regenerację mięśni.
Dlaczego piszę o białku? Ponieważ te racuchy idealnie się sprawdzą na śniadanie jako źródło białka oraz w formie przekąski lub jako posiłek potreningowy.