Racuszki na kwaśnym mleku.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Racuszki na kwaśnym mleku. Są to najbardziej puszyste racuszki jakie jadłam, dodatek kwaśnego mleka nadaje troszkę pikantności i jednocześnie delikatności. Racuszki z dodatkiem kwaśnego mleka to najłatwiejsze i najsmaczniejsze śniadanie, przekąską lub poczęstunek dla całej rodziny. Nie potrzebujesz żadnych specjalnych składników, wszystko znajdziesz w swojej kuchni. Racuchy z dodatkiem jabłek smakują wybornie a gdy polejesz je syropem klonowym i posypiesz cynamonem są jeszcze smaczniejsze. Chwilo trwaj wiecznie.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo cenne minerały: wapń, sód, cynk, magnez, fosfor, żelazo, potas i błonnik. Obecna w jabłku witamina C i flawonoidy zwalczają w organizmie wolne rodniki, które są sprawcą wielu chorób. Jeśli będziemy jeść jabłka systematycznie to wzmocnimy nasz organizm. Anglicy powiadają: Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny!
Ceramika od @ceramics_elling.pl
Składniki jakie będą potrzebne:
– 2 szklanki mąki pszennej
– 3 jajka
– 2 szklanki zsiadłego mleka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 obrane jabłka
– 1 łyżeczka wanilii
– olej do smażenia
– opcjonalnie cukier puder do posypania
Jabłka obierz i pokrój na kawałki
Do miski wlej mleko i wsyp przesianą mąkę, wsyp proszek do pieczenia, wlej wanilię i dodaj jajka. Całość miksuj aż uzyskasz gładką masę. Dodaj pokrojone jabłka i wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej i wyłóż odpowiednia ilość ciasta na racuszki.
Smaż na złoty kolor z każdej strony.
Po usmażeniu wyłóż racuchy na ręcznik papierowy by pozbyć się tłuszczu.
Oprósz cukrem pudrem.
Już najwyższy czas podzielić się z Tobą moim ulubionym przepisem na racuchy z dodatkiem jabłek i kwaśnego mleka. Są przewiewne, mają nieodparty aromat i można je spożywać ze słodkimi dodatkami. Jeśli nie masz zsiadłego mleka możesz zastąpić je kefirem lub maślanką. Te racuchy są znakomitym pomysłem by rozpocząć weekendowy dzień. Smak i aromat sprawiają, że pragniesz ich więcej i więcej.