Rogaliki drożdżowe z dżemem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Rogaliki drożdżowe z dżemem. Te delikatne rogaliki z ciasta drożdżowego wypełnione owocowym dżemem, rozpływają się dosłownie w ustach. Rogaliki drożdżowe smakuje super pysznie i są znakomitym słodkim smakołykiem na święta, przyjęcia urodzinowe a nawet bez okazji możesz je śmiało przygotować. Przyznam szczerze, że to moje pierwsze rogaliki drożdżowe i jestem z siebie taka dumna, że wyszły takie smaczne. Dzieci są nimi zachwycone.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Mleko owsiane charakteryzuje się delikatnym smakiem o wodnistej konsystencji, jednak jest bardzo sycące. Bogate jest w błonnik i kwas foliowy. Napój ten świetnie nadaje się dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy. Mleko z płatków owsianych posiada właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych, jest antybakteryjne, zapobiega udarom i chorobom serca, także obniża poziom cholesterolu. Bogate jest w wapń. Posiada właściwości uspokajające. Duża zawartość żelaza znajdująca się w mleku pomocna jest przy leczeniu anemii. Mleko świetnie nadaje się do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli, jako dodatek do wypieków, lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor.
Składniki jakie są potrzebne:
Ciasto:
– ½ kg mąki tortowej
– 1 kostka masła
– 5 dag drożdży
– 2 jajka
– ¼ szklanki mleka owsianego
– 3 łyżki kwaśnej śmietany
– 3 łyżki erytrytolu
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– ½ łyżeczki soli
– dżem u mnie truskawkowy
Drożdże rozpuść w ciepłym mleku z dodatkiem erytrytolu i 2 łyżek mąki. Odstaw do wyrośnięcia.
Mąkę wsyp do miski dodaj jajka i wlej zaczyn drożdżowy, wsyp proszek do pieczenia, śmietanę, sól. Wymieszaj dokładnie. Na koniec dodaj rozpuszczone masło i wyrób ciasto.
Zostaw do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto podziel na części i każdy kawałek rozwałkowuj na okrągły placek i podziel na 8 trójkątów. Na każdy z szerszej strony trójkąta kładź dżem. Zacznij zwijać rogalik.
Gotowe rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogale przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut. Przed pieczeniem posmaruj je rozkłóconym jajkiem.
Piekarnik nastaw na 170°C i piecz je przez 20 – 25 minut.
Wyciągnij i odstaw do ostygnięcia.
Te domowe rogaliki wbrew pozorom są łatwe do zrobienia. Są idealnie miękkie, puszyste jak rogaliki z piekarni. Te małe słodkości to pyszny dodatek do kawy lub herbaty, idealne na poczęstunek gości i jako szybka przekąska poza domem. Uważam, że nie ma nic przyjemniejszego niż ciepły rogalik z dżemem. Jest to pyszny przysmak dla całej rodziny.