Rolada z indyka faszerowana mięsem mielonym, marchewką i selerem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Rolada z indyka faszerowana mięsem mielonym, marchewką i selerem. Rolada ta jest gwarancją na delikatne, soczyste i aromatyczne mięso z indyka. Pierś z indyka w kolorze złotego brązu z dodatkiem fantastycznego farszu. Jest to piękny dodatek do świątecznego stołu, który nie jest zbyt skomplikowany w wykonaniu. Rolada z indyka jest idealną bazą na Święta Bożego Narodzenia.
Seler naciowy obecnie seler kojarzy nam się z podstawowym składnikiem diety odchudzającej. Jest niskokaloryczny i posiada dużo zdrowotnych zalet. Seler idealnie wspiera proces spalania tkanki tłuszczowej. Systematyczne jedzenie tego warzywa sprawia, że redukuje ono obrzęki. Posiada właściwości redukujące stres, obniża ciśnienie krwi i cholesterol. Działa przeciwnowotworowo. Nawadnia nasz organizm i go odkwasza. Jedzenie selera naciowego odmładza również naszą skórę. Witaminy jakie znajdziemy w selerze naciowym to: A, B, C, E. Składniki mineralne to: wapń, cynk, żelazo, magnez, fosfor, potas.
Marchewka ma szerokie zastosowanie w kuchni jest znana na całym świecie. Marchewka posiada właściwości lecznicze i kosmetyczne. Korzeń marchewki posiada właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwcukrzycowe, obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje procesy trawienne. Częste picie lub jedzenie marchewki zwiększa odporność, nasza skóra staje się bardziej elastyczna. Poprawia koloryt naszej skóry. Zawiera takie witaminy jak: B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, kwas foliowy, również w skład marchwi wchodzą związki mineralne: wapń, miedź, fosfor, żelazo, cynk, magnez, sód, potas,. Posiada cukry – węglowodany odżywcze (sacharozę i glukozę), białko, prowitaminę A i β-karoten.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1,2 kg piersi z indyka ze skórą
– 1 cebula
– 1 marchewka
– 3 ząbki czosnku
– sól, pieprz
– 2 łodygi selera
– 2 łyżki musztardy
– 300 g mielonej piersi z indyka
– olej
– ½ szklanki wody
Pierś z indyka rozcinamy tak, aby powstał nam jak największy o równej grubości kawałek mięsa. Rozbijamy go lekko tłuczkiem, smarujemy musztardą i oprószamy sola i pieprzem. Czosnek siekamy drobno i wcieramy w mięso.
Cebule kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, selera kroimy w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę, marchewkę i seler. Lekko podsmażamy. Dodajemy mielone mięso i wlewamy wodę. Dusimy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotowy farsz ściągamy z ognia.
Na fileta z indyka kładziemy farsz. Zaczynamy zawijać nasza roladę. By rolada się ie rozleciała możemy związać ją sznureczkiem.
Na dno naczynia do zapiekania wylewamy troszkę oleju i umieszczamy w nim roladę z indyka. Mięso wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180°C.
Gotowa roladę podajemy pokrojona w plastry.
Fantastycznie smakuje i pięknie się prezentuje.