Rozgrzewający koktajl jajeczny.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Rozgrzewający koktajl jajeczny. Jest to tradycyjny świąteczny napój sprzed setek lat, ajerkoniak jest wytwarzany z jajek, mleka i śmietany kremówki z dodatkiem przypraw, takich jak: cynamon, gałka muszkatołowa i wanilia, czasami wzbogacany jest brandy, rumem lub whisky. Domowy eggnog jest łatwy w wykonaniu. Cieszmy się tym pysznym koktajlem rozgrzewającym bez dodatku alkoholu, koktajl idealny dla dzieci.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Mleko owsiane charakteryzuje się delikatnym smakiem o wodnistej konsystencji, jednak jest bardzo sycące. Bogate jest w błonnik i kwas foliowy. Napój ten świetnie nadaje się dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy. Mleko z płatków owsianych posiada właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych, jest antybakteryjne, zapobiega udarom i chorobom serca, także obniża poziom cholesterolu. Bogate jest w wapń. Posiada właściwości uspokajające. Duża zawartość żelaza znajdująca się w mleku pomocna jest przy leczeniu anemii. Mleko świetnie nadaje się do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli, jako dodatek do wypieków, lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor.
Cynamon głównie kojarzy nam się ze świętami i szarlotką. Cynamon jest przyprawą, która posiada wiele właściwości leczniczych. Dodaje nam energii i witalności, pobudza trawienie, dostarcza nam błonnika. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Cynamon pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. W cynamonie występuje składnik nazywany aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Przyprawa ta również może opóźnić pojawienie się choroby Alzheimera lub całkowicie jej zapobiec. Olejek cynamonowy możemy stosować pomocniczo w okresie przeziębienia, zakażenia górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości antybakteryjne, dlatego jest skuteczny w walce z trądzikiem. Stosując cynamon możemy pozbyć się cellulitu. Witaminy jakie znajdziemy w cynamonie: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy to: sód, cynk, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 6 jajek
– ¾ szklanki erytrytolu
– 2 szklanki mleka owsianego
– ½ łyżeczki cynamonu
– 1 szklanka kremówki
– 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
Jajka ubijamy a następnie wsypujemy erytrytol. Ubijamy je z dużą prędkością aż uzyskamy puszystą masę.
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cynamon i stawiamy na średnim ogniu. Mleko trzymamy na ogniu aż będzie gorące ale nie gotujące się.
Do jajek wlewamy mleko cały czas ubijamy podczas wlewania. Ubitą mieszankę wlewamy ponownie do garnka.
Garnek ponownie stawiamy na ogniu i mieszamy drewnianą łyżką aż masa zacznie lekko gęstnieć ( pokryje łyżkę). Nie możemy dopuścić aby masa się zagotowała.
Garnek ściągamy z ognia i wlewamy kremówkę. Mieszamy.
Gotowy koktajl przecedzamy przez sitko aby usunąć zsiadłe kawałki.
Koktajl odstawiamy do ostygnięcia.
Na koniec dodajemy wanilię i gałkę muszkatołową. Mieszamy i podajemy.
Koktajl przechowujemy w lodówce do 2 dni.
Koktajl jajeczny – sezonowy smakołyk. Ma cudowny smak jajek, mleka i śmietany oraz ta konsystencja – gęsta i kremowa. Jest to koktajl, który każdy uwielbia. Jest bogaty, kremowy i bardzo jajeczny. W tym koktajlu nie jemy jajek na surowo, my je hartujemy. Hartowanie jajek polega na powolnym dodawaniu do nich gorącego mleka aby podnieść temperaturę jajek, a w ten sposób unikniemy ryzyka zakażenia np salmonellą. Pyszny, rozgrzewający koktajl jajeczny.