Ryba w sosie curry.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Ryba w sosie curry. Idealne połączenie delikatnego mięsa z ryby z wyrazistym, smacznym i przede wszystkim zdrowym sosem curry. Danie udaje się zarówno z rybą świeżą jak i mrożoną. Wyśmienicie komponuje się z ryżem. Zachęcam do zrobienia ryby w sosie curry.
Kurkuma jest to przyprawa, która jest wykorzystywana w kuchni i w medycynie. Kurkuma łagodzi dolegliwości żołądkowe, zapobiega wzdęciom oraz reguluje procesy przemiany materii. Zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej, obniża poziom cholesterolu Oczyszcza organizm z toksyn. Leczy trudno gojące się rany i blizny, a to dzięki kurkuminie, która jest związkiem występującym w kurkumie. Przyprawa ta świetnie poprawia humor. Pozytywnie wpływa na pracę serca. Posiada właściwości przeciwnowotworowe. Witaminy występujące w kurkumie to: B6, C, E, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna. Związki mineralne to: cynk, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Kurkumę używamy razem z pieprzem ponieważ to zwiększa jej przyswajalność o 2000%.
Potrzebne składniki:
– 600 g dorsza
– biała część pora
– 1 papryka czerwona
– 4 ząbki czosnku
– 400 ml mleko kokosowe z puszki
– 1 łyżka kurkumy
– natka pietruszki
– olej kokosowy do smażenia
– 1 łyżka kurkumy
– 2 woreczki ryżu
– sól, pieprz
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Mleko kokosowe trzymamy 48H w lodówce, wtedy będziemy mieli więcej mleczka. Wybieramy mleko gdzie jest 82% kokosa.
Imbir ścieramy na tarce. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Pora kroimy w krążki i paprykę w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej i dodajemy przyprawę curry, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy imbir, czosnek, pora i paprykę i chwilę smażymy. Przyprawiamy kurkumą. Mieszamy. Wszystko zalewamy mlekiem kokosowym. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Dorsza myjemy i osuszamy. Przyprawiamy go solą i pieprzem i kroimy w kostkę. Pokrojona rybę dodajemy do naszego sosu.
Gotowy sos posypujemy posiekaną natką pietruszki.
To danie robi się bardzo szybko a smakuje wyśmienicie, jeśli ktoś nie przepada za rybą może użyć mięsa, sądzę, że będzie równie smacznie.
PYSZNY, ZDROWY OBIAD!