Ryba w zalewie octowej.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Ryba w zalewie octowej bardzo smaczna i delikatna w smaku. Uwielbiam rybę pod każdą postacią, czy pieczona, czy gotowana bądź smażona, w occie lub w oleju wszystkie są wyśmienite. Teraz Wam podam przepis na rybę w zalewie octowej.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 kg ryby np. pstrąg
– 6 szklanek wody
– 1 szklanka octu
– 1 cebula
– 2 listki laurowe
– 4 kulki ziela angielskiego
– 2 łyżeczki soli
– 5 łyżeczek cukru
– mąka
Rybę obtaczamy w mące i smażymy. Usmażoną rybę kładziemy na ręczniku papierowym by pozbyć się nadmiaru oleju.
Do garnka wlewamy wodę i ocet. Wsypujemy cukier i sól. Doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy pokrojoną w piórka cebulę, liść laurowy i ziele angielskie. Odstawiamy do ostygnięcia.
Rybę wkładamy do słoika bądź innego naczynia i zalewamy zimną zalewą. Rybę zamarynowaną przetrzymujemy w lodówce.
Super pomysł na kolację!
PYSZNA RYBA W ZALEWIE OCTOWEJ!