Ryba w zalewie.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Ryba w zalewie. Podstawą świątecznej kolacji wigilijnej są ryby, jest to znakomita i zdrowa opcja na posiłek. Jeśli szukasz znakomitego przepisu na rybę w zalewie, która sprawia, że ryba jest soczysta i pełna smaku oraz aromatu to ten przepis jest idealny. Możesz uczynić ten przepis coroczną nową tradycją świątecznej kolacji. Kawałki ryby smażone na patelni są soczyste i delikatne w środku. Dodatek ogórka konserwowego i papryki oraz świeżej cebuli sprawi, że sałatka z rybą jest idealną opcją nie tylko na święta ale także na różne okazje.
Papryka czerwona jest bardzo wspaniałym dodatkiem do sałatek, kanapek, gulaszu. Papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych. Jako jedno z nielicznych warzyw zachowuje swoje wartości podczas pieczenia i duszenia. Papryka czerwona dba o nasz wzrok i skórę. Spowalnia procesy starzenia się skóry. Witaminy jakie znajdziemy w papryce czerwonej to: A, B1, B2, B3, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, fosfor. Papryka jest warzywem niskokalorycznym, więc śmiało mogą po nią sięgnąć osoby na diecie.
Ogórek w 97% składa się z wody i powinniśmy go docenić w upalne dni, ponieważ szybko ugasi nasze pragnienie. Ogórek ma mało kalorii, dlatego w swoim menu powinny uwzględnić osoby będące na diecie. Ogórek jest warzywem bogatym w przeciwutleniacze, które chronią przed rozwojem nowotworu. Posiada właściwości moczopędne, dlatego zalecany jest osobom, które borykają się z chorobą nerek i układu moczowego, pomaga również oczyścić organizm z toksyn. Ogórek zawiera związki, które działają alkalizująco, czyli odkwaszają organizm. Witaminy jakie znajdziemy w ogórku to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne to: potas, sód, magnez, wapń, żelazo, cynk.
Składniki jakie będą potrzebne:
– 1 kg morszczuka
– 2 szklanki wody
– 1 jajko
– vegeta do smaku
– 1 szklanka mąki do obtoczenia ryby
– 1 słoik papryki konserwowej
– ½ słoika ogórków konserwowych
– 1 cebula
– sól, pieprz
– olej do smażenia
Zalewa:
– 4 szklanki wody
– 2 słoiczki przecieru pomidorowego
– 6 łyżek octu
– cukier do smaku
– ½ szklanki oleju
Morszczuka pokrój, przypraw solą i pieprzem.
Jajko, vegetę, mąkę i wodę połącz, powstanie ciasto i obtocz w nim rybę a następnie usmaż ją na złoty kolor.
Ogórki i cebulę pokrój w plasterki, a paprykę w kostkę.
Ułóż warstwami w misce: ryba, ogórki, cebula, papryka, ryba, ogórki itd aż skończą się składniki.
W garnku umieść wszystkie składniki do wykonania zalewy i zagotuj.
Gorącą zalewą zalej rybę z warzywami.
Odstaw do ostygnięcia a następnie wstaw do lodówki.
Ta słodko-octowa kombinacja smaków ryby i warzyw wytwarza wystarczająco dużo ciepła, aby cała rodzina rozgrzała się przy jego wspaniałych smakach. Z dumą zaserwujesz tą rybę w zalewie na wigilijnym stole. Tak, ta ryba jest po prostu pyszna! Serwowanie 12 potraw na wigilijnym stole wymaga wielu opcji na podanie i przygotowanie dań, które zadowolą Twoich gości. Przepis na rybę w zalewie zachwyci każdego.