Ryż z kurczakiem i warzywami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Ryż z kurczakiem i warzywami. Smakowity obiad z ryżem, kurczakiem, warzywami i danie pełne smaku. Wszystko czego potrzebujemy na pyszny obiad, który zrobimy w kilka chwil. Jest to zdrowy obiad, który zasmakuje dzieciom jak i dorosłym i wszyscy zjedzą go bez narzekania. Jest to dobrze zbilansowany posiłek, który zawiera białko, węglowodany, warzywa.
Czerwona fasola fasola jest lubiana przez większość osób i nic dziwnego, ponieważ posiada ona wiele wartości odżywczych. Jedzenie fasoli poprawia pamięć, działa przeciwzapalnie. Zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych, dlatego jest zalecana osobom borykającym się ze zgagą i nadkwasotą. Pozytywnie działa na serce, układ krążenia. Zapobiega zakrzepom i nadciśnieniu. Osoby chorujące na osteoporozę powinny wprowadzić do diety fasolę ze względu na białko roślinne, które występuje w tej roślinie. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Ułatwia trawienie i oczyszcza organizm z toksyn. Hamuje rozrost komórek nowotworowych. Witaminy jakie znajdziemy w fasoli czerwonej to: A, B1, B2, B3, B6, C, D, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy to: cynk, magnez, żelazo, mangan, fosfor, wapń, potas, selen. Fasola zawiera także błonnik i białko.
Ryż jest źródłem wielu wartościowych składników odżywczych. Dostarcza nam duże ilości węglowodanów złożonych, które są podstawowym źródłem energii. Ryż korzystnie wpływa na trawienie, posiada właściwości przeciwbiegunkowe, jest lekkostrawny. Obniża poziom poziom cukru i złego cholesterolu we krwi. Reguluje pracę układu nerwowego. Jedzenie ryżu wzmacnia odporność. Pozytywnie wpływa na pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Chroni przed wolnymi rodnikami. Może chronić przed nowotworem. Witaminy jakie znajdziemy w ryżu to: B1, B2, B5, B6, E, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne to: żelazo, cynk, magnez, fosfor, miedź, selen, potas. Znajdziemy w nim także błonnik.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 300 g piersi z kurczaka
– 1 puszka fasoli czerwonej
– 1 mała puszka kukurydzy
– 2 cebule
– sól, pieprz, chili
– 2 woreczki ryżu
– 1 szklanka wody
– 2 łyżki mąki
– olej do smażenia
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy sola i pieprzem, lekko podsmażamy.
Cebule kroimy na duże kawałki i dodajemy do mięsa. Następnie dodajemy kukurydzę i podlewamy odrobiną wodą by nasze danie się dusiło. Pod koniec dodajemy fasolę czerwona i przyprawiamy solą i pieprzem.
W szklance wody rozrabiamy dwie płaskie łyżki mąki. Wlewamy do garnka. Mieszamy i i trzymamy jeszcze chwile na ogniu.
Szybkie, zdrowe danie obiadowe, które dostarczy nam błonnika, białka i składników odżywczych. Idealny obiad dla osób na diecie, ponieważ syci na długo.
RYŻ Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI!