Sałatka grecka z awokado.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka grecka z awokado. Wspaniała sałatka z awokado, pełna świeżych, śródziemnomorskich smaków. Ta sałatka jest smaczna i dobra dla nas! Ta grecka sałatka z awokado jest doskonała na wynos, idealnie nadaje się na pikniki lub na grilla. Wspaniała, zdrowa sałatka! Takich sałatek nigdy za wiele!
Ser feta jest bardzo popularnym dodatkiem do wielu dań. Charakteryzuje go słony smak, kruchość, jest bardzo popularny w greckiej kuchni. Wzmacnia układ odpornościowy. Ser feta jest także probiotykiem, który chroni nasze jelita przed szkodliwymi bakteriami. Przyczynia się do zwalczania anemii. Witaminy zawarte w serze feta: A, B2, B5, B6, B12, D, E, K. Składniki mineralne wchodzące w skład sera feta: wapń, cynk, sód, magnez, fosfor, selen. Ser feta zawiera dużą ilość białka oraz kwasów tłuszczowych.
Awokado jest najkaloryczniejszym owocem, posiada w swoim składzie zdrowe tłuszcze, które pomagają spalić tkankę tłuszczową. Owoc ten posiada wiele właściwości zdrowotnych. Tłuszcze, które występują w awokado w połączeniu z potasem skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Kwasy zawarte w awokado utrzymują prawidłowy poziom złego cholesterolu, ale również mają działanie przeciwnowotworowe. Systematyczne jedzenie awokado poprawia pracę mózgu. Antyoksydanty występujące w awokado wspierają pracę wątroby i układu nerwowego. Glutation (antyoksydant) poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, dzięki czemu zwiększa naszą odporność na różnego rodzaju choroby. Luteina zawarta w awokado chroni nasze oczy, zapobiega zaćmie i plamce żółtej. Witaminy zawarte w awokado to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, PP. Składniki mineralne to: potas, magnez, miedź, żelazo, fosfor, cynk, wapń, mangan, sód.
Papryka czerwona jest bardzo wspaniałym dodatkiem do sałatek, kanapek, gulaszu. Papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych. Jako jedno z nielicznych warzyw zachowuje swoje wartości podczas pieczenia i duszenia. Papryka czerwona dba o nasz wzrok i skórę. Spowalnia procesy starzenia się skóry. Witaminy jakie znajdziemy w papryce czerwonej to: A, B1, B2, B3, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, fosfor. Papryka jest warzywem niskokalorycznym, więc śmiało mogą po nią sięgnąć osoby na diecie.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 awokado
– 10 pomidorków koktajlowych
– 1 cebula czerwona
– 1 opakowanie sera feta
– 1 czerwona papryka
– ½ słoiczka czarnych oliwek
– 3 łyżki oleju z awokado
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka czosnku w proszku
– sok z pół cytryny
Awokado, paprykę, ser feta kroimy w kostkę. Czerwoną cebulę kroimy w cienkie paseczki, oliwki kroimy w plastiki. Pomidory kroimy na połówki. Dodajemy przyprawy, czyli: sól, pieprz, granulowany czosnek, sok z cytryny i olej z awokado. Zawartość miski dokładnie mieszamy. Gotowe.
Awokado, soczyste pomidory, chrupiąca papryka i cebula, wszystko wrzucone do jednej miski, a całość tworzy idealny dodatek do dania głównego bądź jako samodzielny posiłek.