Sałatka Jennifer Aniston.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka Jennifer Aniston. Jest to jedna z najpyszniejszych sałatek jakie jadłam. Składa się z przepysznej komosy ryżowej, ciecierzycy, ogórka, sera feta, cebuli i orzechów nerkowca. Cudowny posiłek, który możesz jeść każdego dnia i wykonasz go z wielką łatwością. Sałatka idealna na lekki lunch i wspaniale się sprawdzi na wynos. Sałatka jest świeża, sycąca, kolorowa i zdrowa oczywiście. Ciesz się jej smakiem codziennie!
Orzechy nerkowca zwane też nerkowce mają delikatny, słodki smak. Idealnie nadają się do wielu dań. Poza tym nerkowce posiadają właściwości zdrowotne i mają wiele wartości odżywczych. Jedzenie tych orzechów zapobiega rozwojowi cukrzycy typu 2. Wzmacniają kości i zęby, pomagają w produkcji czerwonych krwinek i pomagają w prawidłowym funkcjonalizowaniu układu nerwowego. Utrzymują prawidłowy metabolizm energetyczny. Idealna przekąska dla osób odchudzających się. Obniżają poziom złego cholesterolu. Chronią układ krążenia przed chorobami wieńcowymi. Pozytywnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie. Witaminy jakie znajdziemy w nerkowcach to: A, B1, B2, B3, B6, C, D, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w orzechach to: magnez, potas, sód, fosfor, cynk, selen, wapń, żelazo, miedź. Zawierają dużo białka oraz kwasów tłuszczowych nasyconych, jednonienasyconych wielonienasyconych, poza tym znajdziemy w ich jeszcze węglowodany i błonnik.
Kasza quinoa inaczej komosa ryżowa. Śmiało możemy ją wykorzystać do dań z sosem, świetnie się sprawdzi jako zamiennik ryżu, ziemniaków czy makaronu. Quinoa nie zawiera glutenu, więc może być konsumowana przez osoby borykające się z celiakią lub będące na diecie bezglutenowej. Kasza ta posiada właściwości antynowotworowe i antyoksydacyjne. Spożywanie komosy ryżowej przyczynia się do obniżenia cholesterolu we krwi, obniża ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia. W kaszy znajduje się składnik saponina, który posiada właściwości antyalergiczne, stymuluje system immunologiczny do poprawnego funkcjonowania, może także zwalczać wirusy. Posiada także działanie przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Witaminy jakie znajdziemy w kaszy quinoa to: A, B1, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: sód, potas, fosfor, cynk, magnez, wapń, żelazo. Zawiera dużo pełnowartościowego białka i błonnika.
Składniki jakie są potrzebne:
– ¾ szklanki komosy ryżowej
– 1 średniej wielkości ogórek
– ¾ szklanki orzechów nerkowca
– ½ szklanki natki pietruszki
– 250 g ciecierzycy ze słoika
– 1 mała czerwona cebula
– ½ szklanki oliwy z oliwek
– pieprz, sól
– 100 g sera feta
– 2 łyżki soku z cytryny
Kaszę quinoa opłukaj raz pod zimną raz pod ciepłą wodą, następnie ugotuj ją w dwóch szklankach osolonej wody. Kaszę gotuj przez 15 minut i odłóż do ostygnięcia.
Ogórka pokrój w kostkę, orzechy nerkowca upraż na suchej patelni, cebulę pokrój w kostkę, natkę posiekaj.
Komosę ryżową przełóż do miski, dodaj prażone orzechy, ogórka, cebulę, natkę, sok z cytryny, oliwę z oliwek, pokruszony ser feta a na koniec przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie.
Sałatkę podawaj od razu lub schłodzić ją w lodówce.
Przechowuj sałatkę w lodówce do 5 dni.
Przybliżone kalorie 390 kcal
Jest to sałatka na którą będziesz miała ochotę każdego dnia, ponieważ łączy w sobie wszystko co najlepsze, komosa ryżowa, feta, cebula, ciecierzyca, nerkowce i natkę pietruszki. Najlepsze składniki sałatki to takie z dużą różnorodnością smaków, kolorów i tekstu i to wszystko znajduje się w tej prostej i szybkiej sałatce, która będzie Twoim ulubieńcem. Sałatka bogata w białko roślinne, świeża, bez glutenu. Jest to znakomita propozycja na śniadanie, lunch lub kolację.