Sałatka meksykańska.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka meksykańska. Ta sałatka może okazać się najzdrowszą, najsmaczniejszą i najświeższą sałatką, jaką kiedykolwiek jedliśmy. Meksykańskie sałatki mają sposób na ożywienie kubków smakowych, ze świeżo wyciśniętym sokiem cytryny i kolendrą, więc warto troszkę pokombinować by stworzyć coś nowego i niepowtarzalnego w formie pysznej i smacznej sałatki.
Czerwona fasola fasola jest lubiana przez większość osób i nic dziwnego, ponieważ posiada ona wiele wartości odżywczych. Jedzenie fasoli poprawia pamięć, działa przeciwzapalnie. Zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych, dlatego jest zalecana osobom borykającym się ze zgagą i nadkwasotą. Pozytywnie działa na serce, układ krążenia. Zapobiega zakrzepom i nadciśnieniu. Osoby chorujące na osteoporozę powinny wprowadzić do diety fasolę ze względu na białko roślinne, które występuje w tej roślinie. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Ułatwia trawienie i oczyszcza organizm z toksyn. Hamuje rozrost komórek nowotworowych. Witaminy jakie znajdziemy w fasoli czerwonej to: A, B1, B2, B3, B6, C, D, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy to: cynk, magnez, żelazo, mangan, fosfor, wapń, potas, selen. Fasola zawiera także błonnik i białko.
Kolendra jest bardzo podobna do natki pietruszki i znalazła swe zastosowanie w kuchni. Jednak mało kto wie o jej właściwościach zdrowotnych. Kolendra poprawia apetyt i ułatwia trawienie. Posiada działanie uspokajające. Ma działanie bakteriobójcze i odświeżające oddech. Pozwala oczyścić organizm z metali ciężkich. Jest silnym antyoksydantem. Pozytywnie wpływa na wygląd skóry i wzrok. Wzmacnia odporność organizmu. Jedzenie kolendry zapobiega zawałom serca. Zmniejsza poziom złego cholesterolu. Reguluje ciśnienie krwi. Witaminy jakie znajdziemy w kolendrze to: A,B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: wapń, potas, magnez, fosfor, sód, żelazo, mangan, cynk. Zawiera także błonnik.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 1 puszka kukurydzy
– 1 czerwona cebula
– 1 pęczek kolendry
– 3 ząbki czosnku
– 1 papryka czerwona
Sos do sałatki:
– 3 łyżki jogurtu greckiego
– ½ łyżeczki kminku
– ½ łyżeczki chili
– sól
– sok z ½ cytryny
– 1 łyżka miodu
Kukurydzę i fasolę odcedzamy.
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Kolendrę siekamy drobno.
Wszystkie warzywa umieszczamy w misce.
Teraz przygotowujemy sos. Do miseczki dodajemy jogurt grecki, miód, sok z cytryny, sól, chili, miód, kminek. Dokładnie mieszamy. Gotowym sosem polewamy warzywa i mieszamy.
Sałatka gotowa.
Przygotowanie jej zajmuje chwilkę a po niedługim czasie możemy delektować się cudowną kompozycją smaku i aromatu. Smacznego!