Sałatka na grill.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka na grill. Wraz z nadejściem ciepłych wiosennych dni odbywają się grille, pikniki, imprezy ogrodowe. Często gospodyni prosi nas o przyniesienie sałatki, więc zamiast tradycyjnej mizerii czy zwykłej sałatki, proponuję wykonanie tej oto prostej, ale zarazem bardzo wyjątkowej w smaku sałatki.
Bazylia jest to zioło które często dodajemy do dań z pomidorów np spaghetti, pesto, poprawiają smak dania. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że bazylia oprócz walorów smakowych posiada niezwykłe walory lecznicze. Bazylia łagodzi stany zapalne stawów, jej działanie porównywane jest do silnych leków, lecz zioło to ie posiada skutków ubocznych, ponieważ jest naturalne. Ułatwia walkę z depresją, bezsennością nadpobudliwością i stanami lękowymi. Posiada właściwości łagodzące wzdęcia i kolki. Poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie składników odżywczych z pożywienia. Stymuluje układ odpornościowy. Wspiera oczyszczanie nerek. Wspomaga pracę serca mięśniowego. Posiada właściwości pobudzające laktację, działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Wspiera leczenie migreny. Witaminy jakie znajdziemy w bazylii to: A, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy. Związki mineralne jakie występują w bazylii to: żelazo, magnez, sód, potas, fosfor, wapń, cynk, miedź, mangan.
Awokado jest najkaloryczniejszym owocem, posiada w swoim składzie zdrowe tłuszcze, które pomagają spalić tkankę tłuszczową. Owoc ten posiada wiele właściwości zdrowotnych. Tłuszcze, które występują w awokado w połączeniu z potasem skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Kwasy zawarte w awokado utrzymują prawidłowy poziom złego cholesterolu, ale również mają działanie przeciwnowotworowe. Systematyczne jedzenie awokado poprawia pracę mózgu. Antyoksydanty występujące w awokado wspierają pracę wątroby i układu nerwowego. Glutation (antyoksydant) poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, dzięki czemu zwiększa naszą odporność na różnego rodzaju choroby. Luteina zawarta w awokado chroni nasze oczy, zapobiega zaćmie i plamce żółtej. Witaminy zawarte w awokado to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, PP. Składniki mineralne to: potas, magnez, miedź, żelazo, fosfor, cynk, wapń, mangan, sód.
Ogórek w 97% składa się z wody i powinniśmy go docenić w upalne dni, ponieważ szybko ugasi nasze pragnienie. Ogórek ma mało kalorii, dlatego w swoim menu powinny uwzględnić osoby będące na diecie. Ogórek jest warzywem bogatym w przeciwutleniacze, które chronią przed rozwojem nowotworu. Posiada właściwości moczopędne, dlatego zalecany jest osobom, które borykają się z chorobą nerek i układu moczowego, pomaga również oczyścić organizm z toksyn. Ogórek zawiera związki, które działają alkalizująco, czyli odkwaszają organizm. Witaminy jakie znajdziemy w ogórku to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne to: potas, sód, magnez, wapń, żelazo, cynk.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 ogórek
– 1 opakowanie pomidorów koktajlowych
– 2 sztuki awokado
– 1 czerwona cebula
– ½ pęczka bazylii świeżej
– olej z awokado
– sól, pieprz
– 2 łyżeczki oregano
Ogórka obieramy i kroimy w półplasterki. Przekładamy do miseczki. Pomidory kroimy na połóweczki, cebulę kroimy w kotkę, bazylie siekamy drobno, przesypujemy do miski. Awokado kroimy w kostkę. Wszystkie pokrojone warzywa umieszczamy w misce. Dodajemy sól, pieprz do smaku i polewamy olejem z awokado. Dokładnie mieszamy składniki i gotowe.
Czas zacząć naszego grilla. Oczywiście sałatka sprawdzi się też jako dodatek do zwykłego obiadu, ale świetnie komponuje się z grillowanym kurczakiem.
ZDROWA SAŁATKA NA GRILL!