Sałatka Waldorf.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka Waldorf. Wspaniała sałatka z chrupiącym jabłkiem, selerem, prażonymi orzechami z dodatkiem gruszki, sałaty rzymskiej, piersi z kurczaka i jogurtem greckim. Ta łatwa sałatka Waldorf to idealny przepis by nakarmić rodzinę o każdej porze roku. Mówi się, że sałatka Waldorf powstała ponad 100 lat temu w hotelu Waldorf w Nowym Jorku. Początkowo sałatka składała się z jabłka, selera i majonezu – składniki dostępnych przez cały rok – przez kolejne lata sałatka była dopracowywana i dodawane były kolejne składniki takie jak winogrono i orzechy. Ta wersja wzbogacona jest piersią z kurczaka.
Gruszki są uwielbiane przez wszystkich i każdemu są bardzo dobrze znane. Te owoce powinny być dodatkiem zdrowej, zbilansowanej diety. Jedzenie gruszek wspomaga trawienie, zapobiegają zaparciom, przyśpieszają gojenie się ran, obniżają ciśnienie krwi. Gruszki posiadają właściwości przeciwgorączkowe. Bor występujący w gruszce działa pozytywnie na nasz mózg, pobudza szare komórki do wytężonej pracy i poprawia koncentrację. Witaminy jakie znajdziemy w gruszce to: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w gruszce to: fosfor, jod, wapń, magnez, sód, żelazo, miedź, bor, potas, cynk.
Seler naciowy obecnie seler kojarzy nam się z podstawowym składnikiem diety odchudzającej. Jest niskokaloryczny i posiada dużo zdrowotnych zalet. Seler idealnie wspiera proces spalania tkanki tłuszczowej. Systematyczne jedzenie tego warzywa sprawia, że redukuje ono obrzęki. Posiada właściwości redukujące stres, obniża ciśnienie krwi i cholesterol. Działa przeciwnowotworowo. Nawadnia nasz organizm i go odkwasza. Jedzenie selera naciowego odmładza również naszą skórę. Witaminy jakie znajdziemy w selerze naciowym to: A, B, C, E. Składniki mineralne to: wapń, cynk, żelazo, magnez, fosfor, potas.
Jogurt grecki ma kremową i gęstą konsystencję. Nie zawiera dużo tłuszczu i jest uznawany za produkt dietetyczny. Jogurt bogaty jest w żywe kultury bakterii, również posiada dużą dawkę białka. Wzmacnia układ odpornościowy w okresie infekcji. Bakterie, które występują w jogurcie greckim zapobiegają rozwojowi bakterii. Jedzenie jogurtu greckiego pozytywnie wpływa na nasze jelita i przewód pokarmowy. Posiada właściwości przeciwbiegunkowe. Obniża poziom cholesterolu. Witaminy jakie znajdziemy w jogurcie greckim to: B2, B5, B6, B12, D. Składniki mineralne to: magnez, fosfor, potas, wapń. Zawiera dużo białka i mało węglowodanów.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 duże jabłko
– 1 duża gruszka
– 1 szklanka winogron ciemnych
– 1 szklanka orzechów włoskich
– 1 pierś z kurczaka
– 2 łodygi selera
– 1 sałata rzymska
– sól, pieprz
– ½ szklanki jogurtu greckiego
– 1 łyżka soku z cytryny
Pierś z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane mięso dzielimy na kawałki.
Jabłko i gruszkę obieramy, kroimy w kostkę.
Seler kroimy w plasterki.
Sałatę rzymską siekamy.
Do miski wsypujemy seler, gruszkę, jabłko, winogrona, orzechy włoskie, pierś z kurczaka, sałatę rzymską. Mieszamy.
W miseczce łączmy jogurt grecki z sokiem z cytryny i solą oraz pieprzem, mieszamy. Gotowym sosem polewamy sałatkę i mieszamy wszystko dokładnie.
Ta prosta sałatka nie wymaga żadnego gotowania, smażenia lub pieczenia składników, wystarczy troszkę posiekać, pokroić, wymieszać i sałatka gotowa! Jabłka, seler, winogrona, gruszka, orzechy, sałata zapewniają sałatce chrupkość i słodki smak w każdym kęsie. Pierś z kurczaka wzbogaca sałatkę w białko. Dodatek soku z cytryny opóźnia utlenianie i nadaje sałatce dodatkowego kwaskowego smaku. Prażenie orzechów przed dodaniem ich do sałatki wzmacnia ich orzechowy smak, uwalniając ich naturalne oleje. Sałatka warta uwagi!