Sałatka z arbuzem i fetą.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z arbuzem i fetą. Arbuz i ser feta to jedna z najbardziej orzeźwiających kombinacji wszechczasów. Dodajemy jeszcze listki mięty i oliwę a otrzymamy pyszną i lekką sałatkę na lato. Sałatka z arbuzem i serem feta jest idealna do grillowanego kurczaka a nawet dodatek do hamburgera. Słoność i kruchość fety idealnie łączy się z soczystym i słodkim arbuzem. Jeśli nie jesteśmy fanem sera fata możemy go zastąpić kulkami mozzarelli lub kozim serem. Sałatka z fetą, arbuzem i miętą powinna stać się ulubiona letnią sałatką.
Arbuz w 92% składa się z wody, ceniony jest za swoje walory smakowe. Mimo, że arbuz ma niewiele witamin i składników mineralnych, jest za to bogaty w przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia się organizmu oraz hamują rozwój komórek nowotworowych. Arbuz posiada właściwości moczopędne, dlatego wskazany jest dla osób cierniach na choroby nerek. Wspomaga przemianę materii. Jedzenia arbuza pomaga redukować ciśnienie krwi, uelastycznia naczynia krwionośne, czyli krew przepływa w nich znacznie lepiej. Zapobiega podwyższaniu się cholesterolu. Dodaje nam energii, poprawia jakość naszego snu, wspomaga naszą koncentrację. Witaminy jakie znajdziemy w arbuzie to: A, B1, B2, B3, C, E, K1, kwas foliowy. Składniki mineralne to: potas, magnez, miedź, żelazo, wapń, mangan, sód, cynk, fosfor.
Ser feta jest bardzo popularnym dodatkiem do wielu dań. Charakteryzuje go słony smak, kruchość, jest bardzo popularny w greckiej kuchni. Wzmacnia układ odpornościowy. Ser feta jest także probiotykiem, który chroni nasze jelita przed szkodliwymi bakteriami. Przyczynia się do zwalczania anemii. Witaminy zawarte w serze feta: A, B2, B5, B6, B12, D, E, K. Składniki mineralne wchodzące w skład sera feta: wapń, cynk, sód, magnez, fosfor, selen. Ser feta zawiera dużą ilość białka oraz kwasów tłuszczowych.
Mięta jest uważana za zioło lecznicze i jest wszystkim bardzo dobrze znana. Jest skutecznym lekarstwem na problemy żołądkowe, wzdęcia, mdłości, zaparcia, brak łaknienia. Pomaga uregulować pracę wątroby, poprawia nastrój i rozluźnia organizm. Napar z mięty polecany jest na łagodzenie objawów migreny. Liście mięty w formie nacierań mają działanie przeciwświądowe, miejscowo znieczulają i mają działanie przeciwzapalne. Zalecana są przy ospie wietrznej.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 800 g arbuza bez skórki
– 200 g sera feta
– 4 łyżki oliwy
– szczypta pieprzu
– duża garść liści mięty
– 2 łyżki soku z cytryny
Arbuza przed krojeniem umieszczamy w lodówce na około godzinę. Następnie kroimy go w kostkę. Pokrojonego arbuza umieszczamy w misce, dodajemy pokruszoną fetę, posiekane liście mięty. Wlewamy oliwę, sok z cytryny i przyprawiamy pieprzem. Mieszamy sałatkę.
Sałatkę podajemy natychmiast po przygotowaniu.
Łatwa, świeża i super lekka sałatka z kremową fetą i soczystym arbuzem, którą podawać możemy do mięsa lub jako lekką i smaczną przekąskę. Ta sałatka jest doskonała pod każdym względem, łączy w sobie słodkie i słone smaki w jednym kęsie! Sałatka jest bardzo szybka do przygotowania!