Sałatka z arbuzem i serem feta.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z arbuzem i serem feta. Arbuz i ogórek to jedna z najbardziej orzeźwiających kombinacji wszechczasów. Dodajmy trochę mięty, czerwonej cebuli, fety i polejmy to sokiem z limonki i olejem a otrzymamy pyszną, letnią sałatkę. Ta sałatka to idealny dodatek do grilla, do mięsa a nawet hamburgera. Słodkość arbuza i kruchość fety idealnie się komponują w sałatce. Aby dodać sałatce troszkę wyrazistego smaku czerwona cebula świetnie się sprawdza w tej roli.
Arbuz w 92% składa się z wody, ceniony jest za swoje walory smakowe. Mimo, że arbuz ma niewiele witamin i składników mineralnych, jest za to bogaty w przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia się organizmu oraz hamują rozwój komórek nowotworowych. Arbuz posiada właściwości moczopędne, dlatego wskazany jest dla osób cierniach na choroby nerek. Wspomaga przemianę materii. Jedzenia arbuza pomaga redukować ciśnienie krwi, uelastycznia naczynia krwionośne, czyli krew przepływa w nich znacznie lepiej. Zapobiega podwyższaniu się cholesterolu. Dodaje nam energii, poprawia jakość naszego snu, wspomaga naszą koncentrację. Witaminy jakie znajdziemy w arbuzie to: A, B1, B2, B3, C, E, K1, kwas foliowy. Składniki mineralne to: potas, magnez, miedź, żelazo, wapń, mangan, sód, cynk, fosfor.
Ser feta jest bardzo popularnym dodatkiem do wielu dań. Charakteryzuje go słony smak, kruchość, jest bardzo popularny w greckiej kuchni. Wzmacnia układ odpornościowy. Ser feta jest także probiotykiem, który chroni nasze jelita przed szkodliwymi bakteriami. Przyczynia się do zwalczania anemii. Witaminy zawarte w serze feta: A, B2, B5, B6, B12, D, E, K. Składniki mineralne wchodzące w skład sera feta: wapń, cynk, sód, magnez, fosfor, selen. Ser feta zawiera dużą ilość białka oraz kwasów tłuszczowych.
Ogórek w 97% składa się z wody i powinniśmy go docenić w upalne dni, ponieważ szybko ugasi nasze pragnienie. Ogórek ma mało kalorii, dlatego w swoim menu powinny uwzględnić osoby będące na diecie. Ogórek jest warzywem bogatym w przeciwutleniacze, które chronią przed rozwojem nowotworu. Posiada właściwości moczopędne, dlatego zalecany jest osobom, które borykają się z chorobą nerek i układu moczowego, pomaga również oczyścić organizm z toksyn. Ogórek zawiera związki, które działają alkalizująco, czyli odkwaszają organizm. Witaminy jakie znajdziemy w ogórku to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne to: potas, sód, magnez, wapń, żelazo, cynk.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 czerwona cebula
– 1 opakowanie sera feta
– ½ ogórka
– ½ arbuza średniej wielkości
– sól, pieprz
– sok z limonki
– listki mięty
– 3 łyżki oliwy z oliwek
Cebulę kroimy w piórka i skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy odrobnią soli, odstawiamy na 15 minut.
Arbuza i ogórka kroimy w kostkę, ser feta rozdrabniamy na małe kawałki.
Do miski wkładamy pokrojone składniki, dodajemy cebulę i listki mięty. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy oliwę z oliwek. Mieszamy dokładnie.
Podajemy.
Ta orzeźwiająca sałatka z arbuzem i serem feta oraz miętą jest idealna na lato. Sałatka ze słodkiego dojrzałego arbuza nadaje cudownego nawodnienia. To słodko-słone połączenie sałatki, które pięknie prezentuje się na podwórkowym stole i zaprasza wszystkich domowników do jedzenia. Najsmaczniejsza mikstura z arbuza, ogórka, fety, mięty i cebuli. Ta sałatka jest zaskakująco doskonała pod każdym względem. Sałatka, która w jednym kęsie łączy słone i słodkie.