Sałatka z awokado i suszonymi pomidorami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z awokado i suszonymi pomidorami. Awokado jest pełne witamin i kwasów Omega-3 więc warto je jeść jak najczęściej. Ta świeża sałatka z awokado, suszonych pomidorów, orzechów pekan, świeżych pomidorów, cebuli, bazylii polana octowo-słodkim sosem z dodatkiem lekkiej pikanterii, którą dodaje czosnek. Sałatka wypełniona pięknymi zapachami i składnikami odżywczymi, idealna do pudełeczka. Od teraz możemy cieszyć smaczną i zdrową sałatką o każdej porze dnia.
Awokado jest najkaloryczniejszym owocem, posiada w swoim składzie zdrowe tłuszcze, które pomagają spalić tkankę tłuszczową. Owoc ten posiada wiele właściwości zdrowotnych. Tłuszcze, które występują w awokado w połączeniu z potasem skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Kwasy zawarte w awokado utrzymują prawidłowy poziom złego cholesterolu, ale również mają działanie przeciwnowotworowe. Systematyczne jedzenie awokado poprawia pracę mózgu. Antyoksydanty występujące w awokado wspierają pracę wątroby i układu nerwowego. Glutation (antyoksydant) poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, dzięki czemu zwiększa naszą odporność na różnego rodzaju choroby. Luteina zawarta w awokado chroni nasze oczy, zapobiega zaćmie i plamce żółtej. Witaminy zawarte w awokado to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, PP. Składniki mineralne to: potas, magnez, miedź, żelazo, fosfor, cynk, wapń, mangan, sód.
Pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw, chętnie sięgają po niego dorośli jak i dzieci. W kuchni ma wiele zastosowań. Regularne jedzenie pomidorów pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca. Mają działanie antynowotworowe. Wzmacnia odporność organizmu. Wspierają proces trawienny. Korzystnie wpływają na układ nerwowy. Opóźniają procesy starzenia się organizmu. Bardzo dobrze wpływają na oczy. Zabezpieczają skórę przed promieniowaniem UV. Witaminy jakie znajdziemy w pomidorach to: A, B1, B2, B6, C, K oraz witaminę E i PP. W skład pomidora wchodzą również: potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu. W skład pomidora wchodzi również kwas foliowy i szczawiowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 3 dojrzałe awokado
– 100 g orzechów nerkowca
– 1 słoiczek suszonych pomidorów
– 2 duże pomidory
– czerwona cebula
– 1 pęczek świeżej bazylii
Sos:
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 3 ząbki czosnku
– sól, pieprz
– 1 łyżka miodu
– 1 łyżka octu balsamicznego
Orzechy podsmażamy na suchej patelni.
Awokado, pomidory kroimy w duże kawałki. Cebulę kroimy w kostkę. Składniki przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną bazylię i prażone orzechy. Suszone pomidory kroimy na kawałki i także umieszczamy w misce.
W miseczce umieszczamy wszystkie składniki potrzebne do przygotowania dressingu, czyli: oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, miód i ocet balsamiczny. Mieszamy. Gotowym sosem polewamy sałatkę. Mieszamy.
Gdy za oknem jest piękna, słoneczna pogoda i nie chce nam się gotować warto wtedy wykonać pyszną i sycącą sałatkę pełną wspaniałych połączeń. Chociaż sałatka z pomidorami i awokado jest dobra o każdej porze roku, bo dostarcza nam to czego potrzebuje nasz organizm!