Sałatka z awokado i tuńczykiem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z awokado i tuńczykiem. Ta prosta i pyszna sałatka ma prostą i zaskakującą kombinację składników. Sałatka ta może być podawana do jako dodatek do dania głównego bądź jako samodzielny posiłek. Jest to sałata przepełniona białkiem i zdrowymi tłuszczami. Awokado nadaje sałatce zdrową i wysoce satysfakcjonującą kremową konsystencję, salasa z pomidorów nadaje sałatce świeżość i przyjemny kontrastowy smak. Sałatka z awokado i tuńczykiem może stać się Twoją ulubioną sałatką.
Tuńczyk jest rybą o wysokiej zawartości białka i wartościach odżywczych. Jest rybą niskokaloryczną. Jedzenie tuńczyka obniża ciśnienie krwi, wzmacnia kości, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i układu oddechowego. Korzystnie wpływa na układ nerwowy, kondycję oczu i poziom hormonów. Zapobiega anemii i zwiększa odporność organizmu. Witaminy jakie znajdziemy w tuńczyku to: A, B2, B3, B6, B12, D. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, magnez, cholina, potas, sód, selen, fosfor. Zawiera także kwasy tłuszczowe omega-3. Uwaga na rtęć zawartą w tuńczyku, można go jeść 1 – 2 razy w tygodniu.
Awokado jest najkaloryczniejszym owocem, posiada w swoim składzie zdrowe tłuszcze, które pomagają spalić tkankę tłuszczową. Owoc ten posiada wiele właściwości zdrowotnych. Tłuszcze, które występują w awokado w połączeniu z potasem skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Kwasy zawarte w awokado utrzymują prawidłowy poziom złego cholesterolu, ale również mają działanie przeciwnowotworowe. Systematyczne jedzenie awokado poprawia pracę mózgu. Antyoksydanty występujące w awokado wspierają pracę wątroby i układu nerwowego. Glutation (antyoksydant) poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, dzięki czemu zwiększa naszą odporność na różnego rodzaju choroby. Luteina zawarta w awokado chroni nasze oczy, zapobiega zaćmie i plamce żółtej. Witaminy zawarte w awokado to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, PP. Składniki mineralne to: potas, magnez, miedź, żelazo, fosfor, cynk, wapń, mangan, sód.
Ceramika od @ceramics_elling.pl
Składniki jakie będą potrzebne:
– 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
– 1 łyżka jogurtu greckiego
– 1 awokado
– sok z połówki limonki
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka natki pietruszki
– 1 pomidor
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki szczypiorku
– 1 cebula
Tuńczyka odcedź z zalewy.
Odsączonego tuńczyka połącz z jogurtem greckim, natką pietruszki, solą oraz pieprzem. Wymieszaj odstaw na bok.
Pomidory i cebulę pokrój w małą kostkę. Dodaj posiekany czosnek oraz szczypior. Wlej 2 łyżki soku z limonki. Przypraw solą oraz pieprzem, wymieszaj i odstaw na bok.
Awokado pokrój w małą kostkę. Polej je sokiem z limonki i wymieszaj. Dodaj sól do smaku.
Na talerzu ułóż warstwę z polowy awokado, następnie połóż połowę tuńczyka. Na wierzch połóż salsę z pomidorów.
Powtórz tak samo na kolejne porcje.
Smacznego.
Ulepsz swój dzień pyszną i zdrową sałatką! Ta sałatka z tuńczykiem wykorzystuje kremowe awokado zamiast majonezu, aby uzyskać świeżą i łatwą odmianę klasycznej sałatki z tuńczykiem. Cebula dodaje sałatce chrupkości, a czosnek wyrazistego smaku. Oto krok naprzód w stosunku do codziennej sałatki z tuńczykiem – pomiń majonez i zastąp go odrobiną jogurtu greckiego i pysznym, kremowym awokado. Super łatwa do zrobienia sałatka jest zdrowa, lekka i orzeźwiająca i świetnie nadaje dla osób na diecie keto lub niskowęglowodanowej. Jeśli kochasz tuńczyka i awokado, to pokochasz tą sałatkę!