Sałatka z awokado, mozzarelli i ciecierzycy.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z awokado, mozzarelli i ciecierzycy. Wykonana ze świeżych składników idealnie nadaje się na letnią porę roku. Przepis jest prosty a do wykonania sałatki potrzebujemy tylko kilka składników. Sałatka ta jest idealna jako samodzielny posiłek, gdy nie jesteśmy zbyt głodni, to sprawdzi się jako super przystawka.
Ciecierzyca inaczej groch włoski lub cieciorka. Posiada liczne właściwości zdrowotne i jest skarbnicą wartości odżywczych. Ciecierzyca znana jest wegetarianom ze względu na dużą zawartość białka, ponieważ zastępuje im zwierzęce białko. Wskazana jest dla osób odchudzających się, bo jest niskokaloryczna. Cieciorkę wykorzystuje się do wykonania hummusu, czyli pasty do pieczywa lub dipu do sosów. Groch włoski zmniejsza zachorowanie na raka jelita grubego, pozytywnie wpływa na płodność. Dobrze wpływa na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Wspiera odporność naszego organizmu. Obniża poziom cholesterolu we krwi i obniża ciśnienie krwi. Posiada właściwości, które mogą zapobiec rozwojowi cukrzycy. Zapobiega zaparciom. Witaminy jakie znajdziemy w cieciorce: A, B1, B2, B3, B6, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor.
Bazylia jest to zioło które często dodajemy do dań z pomidorów np spaghetti, pesto, poprawiają smak dania. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że bazylia oprócz walorów smakowych posiada niezwykłe walory lecznicze. Bazylia łagodzi stany zapalne stawów, jej działanie porównywane jest do silnych leków, lecz zioło to ie posiada skutków ubocznych, ponieważ jest naturalne. Ułatwia walkę z depresją, bezsennością nadpobudliwością i stanami lękowymi. Posiada właściwości łagodzące wzdęcia i kolki. Poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie składników odżywczych z pożywienia. Stymuluje układ odpornościowy. Wspiera oczyszczanie nerek. Wspomaga pracę serca mięśniowego. Posiada właściwości pobudzające laktację, działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Wspiera leczenie migreny. Witaminy jakie znajdziemy w bazylii to: A, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy. Związki mineralne jakie występują w bazylii to: żelazo, magnez, sód, potas, fosfor, wapń, cynk, miedź, mangan.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 opakowanie kulek mozzarella
– 1 opakowanie pomidorków koktajlowych
– ½ szklanki świeżej bazylii
– ½ słoika ciecierzycy
– ½ cebuli czerwonej
– 2 dojrzałe awokado
– 5 łyżek oleju tłoczonego na zimno
– sól, pieprz
Mozzarellę i ciecierzycę odsączamy.
Bazylię siekamy, cebulę i awokado kroimy w kostkę. Pomidorki kroimy na połówki. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, przyprawiamy solą i pieprzem i polewamy oliwą. Dokładnie mieszamy.
W szybki i bardzo łatwy sposób mamy smaczną i zdrową sałatkę, która możemy zajadać się nie tylko od święta.
SAŁATKA Z AWOKADO, MOZZARELLI I CIECIERZYCY!