Sałatka z awokado, ogórka i kukurydzy.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z awokado, ogórka i kukurydzy. To prosta w przygotowaniu i lekka sałatka. To danie wykonamy w zaledwie kilka minut i idealnie sprawdzi się jako przystawka, przekąska lub dodatek do głównego posiłku. Danie pełne warzyw, które każdy pokocha!
Awokado jest najkaloryczniejszym owocem, posiada w swoim składzie zdrowe tłuszcze, które pomagają spalić tkankę tłuszczową. Owoc ten posiada wiele właściwości zdrowotnych. Tłuszcze, które występują w awokado w połączeniu z potasem skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Kwasy zawarte w awokado utrzymują prawidłowy poziom złego cholesterolu, ale również mają działanie przeciwnowotworowe. Systematyczne jedzenie awokado poprawia pracę mózgu. Antyoksydanty występujące w awokado wspierają pracę wątroby i układu nerwowego. Glutation (antyoksydant) poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, dzięki czemu zwiększa naszą odporność na różnego rodzaju choroby. Luteina zawarta w awokado chroni nasze oczy, zapobiega zaćmie i plamce żółtej. Witaminy zawarte w awokado to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, PP. Składniki mineralne to: potas, magnez, miedź, żelazo, fosfor, cynk, wapń, mangan, sód.
Ogórek w 97% składa się z wody i powinniśmy go docenić w upalne dni, ponieważ szybko ugasi nasze pragnienie. Ogórek ma mało kalorii, dlatego w swoim menu powinny uwzględnić osoby będące na diecie. Ogórek jest warzywem bogatym w przeciwutleniacze, które chronią przed rozwojem nowotworu. Posiada właściwości moczopędne, dlatego zalecany jest osobom, które borykają się z chorobą nerek i układu moczowego, pomaga również oczyścić organizm z toksyn. Ogórek zawiera związki, które działają alkalizująco, czyli odkwaszają organizm. Witaminy jakie znajdziemy w ogórku to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne to: potas, sód, magnez, wapń, żelazo, cynk.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 awokado
– 1 ogórek
– 1 mała puszka kukurydzy
– 3 łyżki oleju słonecznikowego
– sól, pieprz
– 3 ząbki czosnku
– 3 łyżki soku z cytryny
– ½ pęczka koperku
Ogórka i awokado kroimy w kostkę.
Kukurydzę odsączamy.
Koperek siekamy drobno.
Wszystkie składnik umieszczamy w misce, dodajemy sól, pieprz, olej i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy. W bardzo szybki sposób otrzymaliśmy wspaniałą, zdrowa sałatkę. Czasami banalna kombinacja składników daje nam wspaniały efekt końcowy.