Sałatka z bakłażanem i kurczakiem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z bakłażanem i kurczakiem. Nie ma nic lepszego jak smaczna i zdrowa sałatka z kurczakiem i warzywami. Do sałatki użyjemy świeżych warzyw poza bakłażanem, którego lekko upieczemy w piekarniku i doda on sałatce delikatności i miękkości. To jeden z najlepszych przepisów na sałatkę z bakłażanem i kurczakiem.
Bakłażan przypomina troszkę cukinię jednak bardzo się od niej różni. Warzywo to posiada mało kalorii i jest bogaty w witaminy i składniki mineralne. Oberżyna świetnie się sprawdza w dietach odchudzających, ponadto wspiera pracę jelit, pomaga w problemach z zaparciami. W skórce bakłażana znajdują się antyoksydanty, które mają działanie antynowotworowe. Zapobiega chorobom układu krążenia. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Ma działanie detoksykujące organizm. Witaminy jakie znajdziemy w bakłażanie to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K. kwas foliowy. Składniki mineralne to: żelazo, magnez, wapń, sód, potas, cynk, selen, fosfor. Znajdziemy w nim jeszcze błonnik i białko.
Oliwki to skarb kuchni śródziemnomorskiej, wspomagają trawienie, są niskokaloryczne. Wyśmienicie smakują i są bogate w wartości odżywcze. Kwas oleinowy, który występuje w oliwkach posiada właściwości antynowotworowe i chroni przed chorobami układu krążenia. Wspierają proces przemiany materii i korzystnie wpływają mikroflorę jelit. Mają działanie przeciwgrzybiczne przeciwbakteryjne. Chronią nas przed migreną. Posiadają właściwości obniżające poziom cholesterolu. Opóźniają procesy starzenia się organizmu, są silnym antyoksydantem, dzięki czemu chroni komórki przed wolnymi rodnikami. Witaminy jakie występują w oliwkach to: A, B, C, E. Składniki mineralne to: potas, żelazo, fosfor, miedź, sód, wapń, magnez. Zawierają także sporo błonnika.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 bakłażan
– ½ szklanki orzechów pekan
– 250 g piersi z kurczaka
– 2 ząbki czosnku
– 100 g pomidorów koktajlowych
– ½ szklanki czarnych oliwek
– sól, pieprz
– oliwa
Pierś z kurczaka kroimy w paski, przyprawiamy solą, pieprzem i nacieramy oliwą.
Bakłażana obieramy ze skórki i kroimy w słupki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy słupki bakłażana i pierś z kurczaka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C i pieczemy ok 15 minut.
Upieczone składniki przekładamy do miski, dodajemy posiekany czosnek, oliwki pokrojone na połówki, pomidorki przekrojone na połówki i orzechy pekan. Przyprawiamy solą i pieprzem. Sałatka gotowa.
Zdrowa, smaczna i szybka w przygotowaniu sałatka, którą możemy zapakować w pojemniczek i zjeść zdrowy lunch w pracy czy gdziekolwiek jesteśmy. Zdrowa opcja na każdy dzień.