Sałatka z brokułem i serem feta.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z brokułem i serem feta. Delikatne różyczki brokuła, chrupiący słonecznik i to wszystko wymieszane z serem feta. Pyszna magia smaku! W każdym razie ta sałatka z brokułem i serem feta jest wyrafinowana, łatwa w przygotowaniu i pełna smaku. Sałatka składa się zaledwie z kilku składników, jednak ich połączenie daje spektakularny smak, któremu ciężko się oprzeć. Idealna niskowęglowodanowa sałatka dla całej rodziny. Sałatka warta przygotowania.
Brokuł jest wszystkim znanym warzywem i lubianym, to bardzo dobrze, ponieważ posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne. Brokuł jest bogaty w antyoksydanty, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami. Zmniejsza ryzyko chorób serca. Chroni przed anemią, reguluje poziom cukru we krwi. Posiada właściwości antynowotworowe. Obniża ciśnienie krwi. Jedzenie brokułów wzmacnia stawy i stają się one bardziej elastyczne. Zapobiega występowaniu anemii. Pozytywnie wpływają na oczy i skórę. Witaminy jakie znajdziemy w brokule to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w brokule to: magnez, żelazo, fosfor, potas, wapń, mangan, cynk, sód. Są bogate w błonnik.
Pestki słonecznika wydają się mało wartościowym składnikiem diety, jednak w tych małych ziarenkach kryje się duża ilość składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Jedzenie słonecznika obniża poziom cholesterolu we krwi. Zawarte w pestkach fitosterole zapobiegają miażdżycy, chronią przed nowotworem. Dobrze wpływają na wygląd naszej skóry, zmniejszają powstawanie zmarszczek i opóźniają procesy starzenia się organizmu. Regulują pracę układu pokarmowego. Zapobiegają uczuciu zmęczenia, zmniejszają ryzyko wystąpienia infekcji. Poprawiają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, normalizują ciśnienie krwi. Witaminy jakie znajdziemy w pestkach słonecznika: A, B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, żelazo, magnez, cynk, mangan, sód. Poza tym zawierają błonnik, białko, tłuszcze.
Składniki jakie są potrzebne:
– 1 brokuł
– 1 opakowanie sera feta
– ¾ szklanki ziaren słonecznika
– 1 czerwona cebula
Sos:
– ¾ szklanki jogurtu naturalnego
– sól, pieprz
– ½ łyżeczki granulowanego czosnku
– 1 łyżka octu jabłkowego
– 1 łyżka miodu
Na patelni upraż słonecznik.
Brokuł ugotuj na parze al dente. Posiekaj go drobno i przełóż do miski. \
Wsyp słonecznik i pokrojoną w kostkę cebulę oraz ser feta.
W osobnej miseczce połącz jogurt, ocet jabłkowy, miód, sól, pieprz i czosnek granulowany. Wymieszaj.
Gotowym sosem polej sałatkę, wymieszaj i odstaw do lodówki by sałatka się schłodziła.
Podawaj.
Feta nadaje odważny smak sałatce i cudowny słony posmak, słonecznik zankomicie uzależnia w tej sałatce, cebula nadaje wyrazistego smaku, a brokuł wypełnia sałatkę witaminami i minerałami. Ten przepis na sałatkę z brokułem jest idealny gdy szukasz smacznej i zdrowej przystawki, która jest pełna smaku. Ta sałatka nadaje się na piknik, grilla, a także na wszelkiego rodzaju imprezy czy święta. Sałatka naprawdę łatwa w przygotowaniu i dobrze przechowuje się w lodówce, więc śmiało wykonaj ją wcześniej.