Sałatka z brokułem, jagodami i serem feta.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z brokułem, jagodami i serem feta. Mieszanka różnorodnych smaków może wydawać się komuś dziwną i niesmaczną kombinacją, jednak składniki w tej sałatce są tak dobrane, że całość smakuje wyśmienicie. Czasami warto wprowadzić troszkę urozmaicenia w diecie i zajadać się sałatkami, które są dobre dla nas. Sałatka zapakowana w super składniki odżywcze i super smaczna!
Brokuł jest wszystkim znanym warzywem i lubianym, to bardzo dobrze, ponieważ posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne. Brokuł jest bogaty w antyoksydanty, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami. Zmniejsza ryzyko chorób serca. Chroni przed anemią, reguluje poziom cukru we krwi. Posiada właściwości antynowotworowe. Obniża ciśnienie krwi. Jedzenie brokułów wzmacnia stawy i stają się one bardziej elastyczne. Zapobiega występowaniu anemii. Pozytywnie wpływają na oczy i skórę. Witaminy jakie znajdziemy w brokule to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w brokule to: magnez, żelazo, fosfor, potas, wapń, mangan, cynk, sód. Są bogate w błonnik.
Żurawina jest jednym z prozdrowotnych owoców, więc warto wprowadzić ten owoc do swojej diety. Żurawina ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, skuteczna jest w walce z infekcjami dróg moczowych. Owoc ten wykorzystuje się w profilaktyce chorób zębów i dziąseł. Zawiera przeciwutleniacze, które chronią komórki przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników. Korzystnie wpływa na układ krążenia i miażdżycy. Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Chroni przed wrzodami żołądka. Wspomaga walkę z anemią. Posiada właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Jedzenie żurawiny spowalnia procesy starzenia się organizmu. Działa ochronnie na komórki mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w żurawinie to: A, B1, B2, B6, C, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: potas, sód, fosfor, żelazo, wapń, magnez, jod. Zawiera dużo błonnika.
Szpinak powinien być podstawowym składnikiem zdrowej diety. Szpinak posiada dużo właściwości zdrowotnych. Liście szpinaku zwiększają masę mięśniową, regulują odkładanie się tłuszczu w organizmie, chroni przed miażdżycą, posiada właściwości antynowotworowe. Szpinak zawiera dużo magnezu dlatego powinny go jeść osoby zestresowane. Kwas foliowy, który jest w szpinaku zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Witaminy występujące w szpinaku: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w szpinaku to: potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, mangan.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– ½ brokuła
– 2 garście szpinaku
– 200 g jagód
– 2 garście suszonej żurawiny
– 2 garście słonecznika
– 1 opakowanie sera feta
– sól, pieprz
– 1 awokado
Sos:
– ¾ szklanki jogurtu naturalnego
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 1 łyżka maku
– ½ łyżeczki słodkiej papryki
– sól, pieprz
– ½ łyżeczki cebuli w proszku
– ½ łyżeczki czosnku w proszku
Brokuła myjemy i dzielimy na małe różyczki. Różyczki brokuła gotujemy na parze przez ok 5 minut. Ugotowanego brokuła odstawiamy do ostygnięcia.
Słonecznik podsmażamy na suchej patelni
Awokado kroimy w kostkę, przekładamy do miski, dodajemy suszoną żurawinę, jagody, podsmażony słonecznik, różyczki brokuła, pokrojony w kostkę ser feta, poszarpane liście szpinaku.
Do miseczki wlewamy jogurt i dodajemy resztę składników do wykonania sosu. Dokładnie mieszamy zawartość miseczki. Gotowym sosem polewamy sałatkę i mieszamy.
Sałatka gotowa.
Smacznego!