Sałatka z brukselką i kaszą quinoa.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z brukselką i kaszą quinoa. Żurawina, komosa ryżowa, brukselka, orzechy pekan i cebula to wszystko połączone w jednej misce. Sałatka jest niezwykle pyszna i obfita. Przepis jest stworzony ze składników, które są bardzo łatwo dostępne w sklepie. Połączenie tych cudownych elementów w sałatce jest bardzo proste i aromatyczne jednocześnie. Jest to sałatka, którą ciągle chce się robić. Cieszmy się kojącym smakiem komosy ryżowej! Pyszna sałatka o słono słodkim smaku, która nadaje się jako dodatek do dania głównego bądź jako lekki smaczny posiłek. Idealna sałatka wegańska i bez glutenu! Wszystko przemawia za tym by ją zrobić jak najszybciej i cieszyć się smakiem pysznej i zdrowej sałatki z brukselką i kaszą quinoa.
Brukselka to warzywo, które posiada właściwości odżywcze i lecznicze. Brukselka wspiera układ odpornościowy, wykazuje działanie antynowotworowe, również może wzmagać płodność. Brukselka poprawia nasze trawienie, jest świetnym dodatkiem dla wszystkich, którzy chcą się pozbyć kilku zbędnych kilogramów. Ma dużo białka i błonnika. Posiada również właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Warzywo to chroni również dziąsła, poprawia wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Kolejnymi właściwościami zdrowotnymi jakie ma brukselka jest to, że wspomaga nasz wzrok, chroni przed anemią i przerostem gruczołu krokowego. Witaminy jakie znajdziemy w brukselce to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w małej kapustce to: fosfor, magnez, wapń, żelazo, cynk, sód, potas, mangan, selen, miedź.
Kasza quinoa inaczej komosa ryżowa. Śmiało możemy ją wykorzystać do dań z sosem, świetnie się sprawdzi jako zamiennik ryżu, ziemniaków czy makaronu. Quinoa nie zawiera glutenu, więc może być konsumowana przez osoby borykające się z celiakią lub będące na diecie bezglutenowej. Kasza ta posiada właściwości antynowotworowe i antyoksydacyjne. Spożywanie komosy ryżowej przyczynia się do obniżenia cholesterolu we krwi, obniża ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia. W kaszy znajduje się składnik saponina, który posiada właściwości antyalergiczne, stymuluje system immunologiczny do poprawnego funkcjonowania, może także zwalczać wirusy. Posiada także działanie przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Witaminy jakie znajdziemy w kaszy quinoa to: A, B1, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: sód, potas, fosfor, cynk, magnez, wapń, żelazo. Zawiera dużo pełnowartościowego białka i błonnika.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 opakowanie brukselki
– ¾ szklanki kaszy quinoa
– 1 szklanka żurawiny
– 1 szklanka orzechów pekan
– 1 cebula
Sos pomarańczowy:
– sok z jednej pomarańczy
– ¼ szklanki oliwy z oliwek
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 2 łyżki musztardy Dijon
– 2 łyżki octu jabłkowego
– sól, pieprz
Brukselkę myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy przez 10 minut na parze.
Kaszę quinoa gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Orzechy pekan podsmażamy na suchej patelni.
Ugotowaną brukselkę kroimy na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki umieszczamy w misce, czyli: brukselkę, kasze quinoa, pokrojoną cebulę, podsmażone orzechy pekan, żurawinę.
W misce przygotowujemy nasz pomarańczowy ocet. Wyciskamy sok z pomarańczy dodajemy do niego oliwę z oliwek, ocet balsamiczny i jabłkowy, musztardę Dijon, sól, pieprz. Mieszamy. Sosem polewamy sałatkę.
Sałatkę przechowujemy w lodówce do 3 dni.
Nie ma nic prostszego od zrobienia sałatki. Sałatka z brukselką idealnie nadaje się na wynos by mieć pod ręką zawsze coś zdrowego do jedzenia.