Sałatka z buraczkami i mozzarellą. Caprese z burakami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka z buraczkami i mozzarellą. Caprese z burakami. Prosty ale boski przepis na sałatkę z Caprese z pieczonymi buraczkami. Dzisiejsza propozycja to kolorowa sałatka wypełniona burakami, orzechami włoskimi, jabłkiem, kulkami mozzarelli, młodymi listkami i całość zwieńczona pysznym dressingiem. Pieczony burak w połączeniu z delikatną mozzarellą to absolutnie hit smakowy! Sałatka pełna wspaniałych smaków i różnorodności składników. Jeśli nie jesteśmy fanami mozzarelli zamieńmy ją na ser kozi lub fetę. A co jest specjalnego w tej sałatce? Jest zarówno pyszna jak i zdrowa!
Burak jest cudownym warzywem o właściwościach leczniczych. Kryje w sobie mnóstwo wspaniałych i odżywczych witamin. Surowe buraki wspomagają przemianę materii usuwają szkodliwe toksyny z organizmu. Betanina, którą zawierają buraki może niszczyć wolne rodniki, które są odpowiedzialne za powstawanie nowotworów. Buraki wzmacniają odporność, obniżają ciśnienie krwi, dodają nam sił. Wapń zawarty w burakach wspiera nasze zęby i kości. Magnez zwalcza negatywne skutki stresu i wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy, które występują w buraku to: A, B6, C, E, K, kwas foliowy, niacyna, tiamina, ryboflawina. Składniki mineralne to: cynk, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Burak zawiera również błonnik i białko.
Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo cenne minerały: wapń, sód, cynk, magnez, fosfor, żelazo, potas i błonnik. Obecna w jabłku witamina C i flawonoidy zwalczają w organizmie wolne rodniki, które są sprawcą wielu chorób. Jeśli będziemy jeść jabłka systematycznie to wzmocnimy nasz organizm. Anglicy powiadają: Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny!
Orzechy włoskie każdy je lubi, może znaczna część osób ich unika ze względu na kalorie, ale warto je wprowadzić do swojej diety i czerpać z nich to co najlepsze. Jedzenie orzechów włoskich ułatwia trawienie. Obniżają poziom złego cholesterolu we krwi i także zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Obniżają także ciśnienie krwi. Mają działanie przeciwzakrzepowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Poprawiają wygląd cery.. Orzechy polecane są osobom zmęczonym, nadpobudliwy, zestresowanymi i osób mającym problem ze snem. Witaminy jakie znajdziemy w orzechach włoskich to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy Składniki mineralne to: wapń, żelazo, magnez, cynk, sód, potas. Są bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Znajdziemy w nich także błonnik pokarmowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 3 buraki średniej wielkości
– 2 jabłka
– 1 opakowanie kulek sera mozzarella
– 1 opakowanie młodych listków
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 4 łyżki oleju z awokado
– sól, pieprz
– 100 g orzechów włoskich
Buraki myjemy i kładziemy je na kawałkach folii aluminiowej którą wcześniej posmarowaliśmy olejem. Buraki przyprawiamy solą i zawijamy w folię. Piekarnik nastawiamy na 200°C i pieczemy je przez około 35 minut lub do miękkości.
Upieczone buraki wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia, obieramy i kroimy w plasterki lub kostkę.
Jabłka kroimy w kostkę, orzechy włoskie podsmażamy na suchej patelni. Młode listki myjemy.
Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy kulki mozzarelli. Do miseczki wlewamy ocet balsamiczny i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy następnie dodajemy olej z awokado, ponownie mieszamy i polewamy zawartość miski.
Ta lekka buraczana sałatka to idealne danie na chłodne jak i na ciepłe dni. Połączenie pieczonych buraczków, świeżych listków, chrupiących orzechów włoskich oraz delikatnej i aksamitnej mozzarelli oraz lekkiego sosu jest genialne! Kubki smakowe z pewnością wykonają szczęśliwy taniec zajadając się tą pyszną i zdrową sałatką.